Hujskanje k upiranju

Policija pojasnila, zakaj je vodenje preiskave prevzel NPU. Zlatko že stopil pred sodnika

G.G./S.R.
7. 10. 2021, 10.38
Posodobljeno: 7. 10. 2021, 18.53
Deli članek:

Po pridržanju Zorana Stevanovića, idejnega vodja sredinih anti PCT protestov, danes dopoldne kriminalisti brskajo po njegovem domu in na sedežu stranke Resni.ca. Pred preiskovalnega sodnika je medtem že stopil drugi osumljenec raper Zlatan Čordić - Zlatko.

STA
Tako so včeraj pridržali Zlatka Čordića - Zlatka.

Gibanje in stranka Resni.ca, katere vodja je Zoran Stevanović, je na Facebooku zapisalo, da poteka hišna preiskava pri Stevanoviću. To je za 24ur kasneje potrdil tudi njegov odvetnik. Preiskave so potekale ob Stevanovićevi prisotnosti, policisti pa so iskali dokaze v zvezi s hujskanjem k upiranju, ki je kaznivo dejanje. Stevanovića naj bi kriminalisti zdaj kmalu zaslišali, saj se mu pridržanje zaključi danes zvečer.

Vodenje preiskave je sicer danes prevzel Nacionalni preiskovalni urad (NPU), kar so pozneje potrdili tudi na policiji. To je nenavadno, saj je NPU specializirana kriminalistična enota, ki se ukvarja z zahtevnimi kaznivimi dejanji, predvsem s področij gospodarskega kriminala ter korupcije. Kot so za STA še potrdili na policiji, so bili v preiskavi aktivno vključeni kranjski kriminalisti, kriminalisti Uprave kriminalistične policije in preiskovalci NPU. Kot razlog, da je vodenje preiskave prevzel NPU, so navedli, da gre za "veliko količino nepregledanih posnetkov" in "kratek časovni rok za izvedbo vseh operativnih ukrepov." NPU je preiskavo prevzel tudi v luči zagotavljanja zadostnega števila policistov za "varno in strokovno izvedbo nujnih preiskovalnih dejanj". 

Bobo
Zoran Stevanovič na shodu nasprotnikov PCT, cepljenja in oblasti.

Zlatko pred preiskovalnega sodnika

Stevanović je bil sicer pridržan po torkovih protestih, na katerih je policija uporabila veliko količino solzivca. Stevanović je po kaosu in nasilju na protestih najprej odšel v ljubljanski bar na kavo, zvečer pa je sam stopil na policijsko postaja in se prepustil zaslišanju. Policisti so ga osumili kaznivega dejanja hujskanja k upiranju, podobno kot drugega vidnega akterja protestov, raperja Zlatana Čordića – Zlatka. Zoper oba so odredili pridržanje, med razloge pa navedli tudi ponovitveno nevarnost. Policija je medtem sicer pojasnila, da je bil eden od pridržanih že priveden pred preiskovalnega sodnika, pridržanje druge osumljene osebe pa še poteka. Po poročanju 24ur je pred preiskovalnega sodnika že stopil Zlatko, ki se mu je ob približno 16. uri iztekel rok za pridržanje. Kot je pred zaslišanjem dejal njegov odvetnik David Sluga, zaupa v pravno državo in v neodvisnost slovenskega sodstva.

Pojavila so se ugibanja, da so oba pridržali, ker so se bali, da bi se udeležila morebitnega sredinega protesta, ki ga nato vendarle ni bilo. Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU) je zavrnil namige o zavlačevanju. Povedal je, da policija zbira obvestila in dokaze o kaznivih dejanjih.