Več kot 400 plinskih nabojev

Naključni mimoidoči so občutili solzivec zaradi "dinamike protestnikov"

R.T.
6. 10. 2021, 15.53
Posodobljeno: 6. 10. 2021, 15.57
Deli članek:

Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU) je priznal, da je policija na torkovem shodu uporabila več prisilnih sredstev kot prejšnji teden.

Primož Lavre
Okus solzivca tudi za naključne mimoidoče.

Na več lokacijah včerajšnjega protesta v Ljubljani so uporabili vodni top, vodi pa so dodali zmes plinskega sredstva. Uporabili so tudi več kot 400 plinskih nabojev in plinskih bomb. Kljub temu Sladič pravi, da bi "težko govorili o pretirani uporabi sile" in kot dokaz ponudil podatek, da sta bili poškodovani le dve osebi. "V pretežnem deležu so bila uporabljena plinska sredstva, ki puščajo relativno majhne posledice, njihov učinek pa je precej velik, saj je moč razkropiti skupine, ki razgrajajo."

Kaj pa je povedal o uporabi solzivca tudi v parku Tivoli in na Kongresnem trgu, kjer so se sprehajali tudi turisti in družine z otroki? "Dinamika protestnikov je bila pestra. Najbolj nasilni so delovali na različnih lokacijah. Žal je prišlo do učinka plinskih sredstev nekoliko širše, kar povzroči posledice tudi na osebah, ki so se tam pojavile naključno," je razlagal v obrambo policije in omenil, da je policija že dan prej opozarjala, naj se "ranljive skupine" izognejo središču Ljubljane.

Primož Lavre
Center je bil "zaplinjen".

Sladić je še dodal, da bili med izgredniki posamezniki in skupine, ki so bile že prej poznane kot nasilne. Potrdil pa je navedbe v medijih, da so bili med njimi tudi pripadniki nekaterih navijaških skupin.