TUJI MEDIJI

Kraval, nasilje, solzivec in vodni top

Luka Tetičkovič
6. 10. 2021, 15.05
Posodobljeno: 6. 10. 2021, 15.09
Deli članek:

Tuji mediji o neredu na protestih proti pogoju PCT in nasilnih poskusih protestnikov pritegniti mednarodno pozornost.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kljub veliki prisotnosti tujih novinarjev na vrhu EU – Zahodni Balkan so tuji mediji glede protestov proti pogoju PCT povzemali predvsem agencijske novice. Protestov niso razumeli kot usmerjenih proti vrhu samemu, napovedano blokado tega pa so razumeli kot poskus pritegovanja mednarodne pozornosti.

Tagesschau
Nemški Tagesschau.

»Tri ure po začetku se protesti še vedno niso zaključili,« je poročal avstrijski Kurier, »policija je bila na protest pripravljena v velikim kontingentom, potem ko so organizatorji grozili z blokado vrha, da bi pritegnili mednarodno pozornost.« Več nemških medijev je opozorilo, da so imeli policisti razširjena pooblastila za blokiranje delov Ljubljane, Brda pri Kranju in Bleda.

Kurier
Avstrijski Kurier.

Policija je »ustavila okoli 30 avtobusov, ki so protestnike iz drugih mest prevažali v Ljubljano«, je poročal Tagesschau. Organizacijo protestov so v tem nemškem mediju pripisali raperju Zoranu Stevanoviću, pri čemer so predsednika stranke Resni.ca očitno zamešali z raperjem Zlatkom.

Spiegel
Nemški Spiegel.

Izpostavljeno nasilje nad novinarji

Tuji mediji so izpostavili tudi nasilje nad novinarji, pri čemer so povzemali Slovensko tiskovno agencijo, ki je poročala, da je bilo več novinarjev verbalno napadenih, protestniki pa so tudi razbili vhodna vrata televizijske postaje N1 in prekinili oddajanje programa.

N1
Srbski N1.

Srbski N1 je medtem predvajal izjavo odgovorne urednice slovenske izpostave N1, Katje Šeruga, ki je dejala, da je vzdušje v družbi izjemno napeto in iracionalno ter da je težko oceniti, v katero smer se bodo stvari odvijale. »Protest nikakor ni bil kontroliran, Ljubljana še nikoli ni bila videti tako kot sinoči,« je dejala Šerugova in pojasnila, da so jim protestniki razbili vhodna vrata po tem, ko so jim preprečili vstop v poslopje, saj so bili nekateri med njimi pijani in nasilni.

AP
Ameriška agencija Associated Press.

Proteste proti koronaukrepom zatrli s solzivcem 

Ameriška agencija Associated Press je poročala o izdatni uporabi solzivca in vodnega topa pri zatiranju protestnikov. Ob tem so sicer opozorili še na občutno povečanje števila novih primerov okužb in na dejstvo, da je v Sloveniji polno cepljenih le 48 odstotkov prebivalcev.

Arrmidale Express
Avstralski portal Arrmidale Express.