seje niso javne

Ustavno sodišče bo v četrtek odločalo o pogoju PC za državno upravo

G.G.
28. 9. 2021, 11.21
Posodobljeno: 28. 9. 2021, 11.56
Deli članek:

1. oktober je vse bližje. Od takrat bodo morali zaposleni v državni upravi za opravljanje dela v prostorih delodajalca izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni.

Bobo
Preverjanje pogoja PCT.

Pred uveljavitvijo ukrepa je na potezi še ustavno sodišče. Policijski sindikat Slovenije je zahteval, da ustavno sodišče obravnava oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka. Ustavno sodišče bo odločalo v četrtek.  

Sindikat policistov Slovenije je ob tem na Twitterju zapisal, da bo ustavno sodišče odločalo o začasnem zadržanju odloka. Ker bo seja javna, za odločitev začne veljati z javno objavo na seji in ni potrebno čakati na objavo v uradnem listu.

A so na ustavnem sodišču za STA pojasnili, da seje ustavnega sodišča niso nikoli javne, sklepe pa objavijo v Uradnem listu oz. jih vročijo strankam.

Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo sicer vloženih več ustavnih pobud. Portal N1 je prejšnji teden poročal, da je ustavno sodišče prejelo že približno 250 pobud posameznikov iz državne uprave, ki izpodbijajo vladni odlok. Ustavno sodišče je medtem sporočilo, da bo nekatere pobude za presojo ustavnosti omenjenega vladnega odloka obravnavalo absolutno prednostno.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je poudaril, da bodo kot delodajalec pri pogoju PC vztrajali ne glede na odločitev ustavnega sodišča.

Ponovimo. Vlada je sklenila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, medtem ko se bo iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje. Ta pogoj bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), in ne za celoten javni sektor.