Projekt 3D zeber za večjo varnost v prometu je nastal na pobudo zavarovalnice Generali, kot del preventivne kampanje Varno ima vedno prav, s podporo Zavoda Varna pot in v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, ki se je med prvimi občinami pridružila pobudi umeščanja 3D zeber na območja umirjenega prometa.

3D zebre so na začetku šolskega leta že pozdravili v Velenju in na Ptuju, v petek pa so slavnostno predali v uporabo tudi 3D zebro v Ljubljani. Na križišču Derčeve in Pavšičeve ulice so namesto običajnega prehoda za pešce narisali 3D zebro, navidezno tridimenzionalen prehod za pešce, s čimer želijo na inovativen način še dodatno umiriti promet, opozoriti voznike na previdnost ter povečati vidljivost najranljivejših udeležencev v prometu.

Mitja Feri, član uprave Generali zavarovalnice: »Kot pravi vseživljenjski partner želimo v zavarovalnici Generali poskrbeti za varnost zavarovancev v vseh življenjskih trenutkih, zato delujemo v širšem družbenem okolju. Varnost, še zlasti med najbolj ranljivimi udeleženci, je naša dolgoročna odgovornost. Preventivna kampanja Varno ima vedno prav in projekt 3D zeber je zato naš skupni prispevek k spodbujanju prometne kulture, za večjo varnost v prometu in preprečevanju prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa.« Vodja kampanje in direktorica marketinga in odnosov z javnostmi Svetlana Almaš iz zavarovalnice Generali pa je napovedala, da bodo letošnji pilotski projekt nadaljevali prihodnje leto in ga razširili tudi v druge slovenske občine.

3d-zebra
Mediaspeed
Od leve: Mitja Feri, Robert Štaba, Svetlana Almaš ter Dejan Crnek.

»V Sloveniji smo še vedno priča (pre)mnogim prometnim nesrečam, v katerih so udeleženi otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih, ki predstavljajo skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. V letu 2020 je umrlo 39 ranljivih udeležencev cestnega prometa, kar je 49 odstotkov vseh umrlih. Te številke so k ukrepanju spodbudile tudi zavarovalnico Generali, zato smo združili moči in se povezali z občinami, saj želimo na bolj inovativen način prispevati k večji varnosti in k zmanjšanju števila nesreč na območjih umirjenega prometa,» je povedal Robert Štaba, predsednik Zavod Varna pot.

V Ljubljani je nastopil tudi raper Trkaj s svojo pesmijo »Varno ma vedno prov«, ki ga je v sodelovanju z ravnateljico Dobrilo Lazović spremljal zborček šolarjev iz bližnje Osnovne šole Riharda Jakopiča. Trkajeva pesem je tudi himna preventivne kampanje VARNO IMA VEDNO PRAV, ki s številnimi vsebinami opozarja na napake v prometu in jih delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki.

Projektu na pot so z izrisi 3D zeber na cestiščih pomagali tudi v podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice z direktorjem Andrejem Oračem. Poleg zarisa 3D zebre so v Ljubljani ob Evropskemu tednu mobilnosti, ki poteka že 20. leto zapored, predstavili letos še šest trajnih ukrepov za varnejšo mobilnost.

3d zebra, rok trkaj
Mediaspeed
Raper Trkaj z zborčkom šolarjev iz bližnje Osnovne šole Riharda Jakopiča je zapel himno kampanje »Varno ma vedno prov«

Kako 3D zebra vpliva na upočasnitev vožnje?

Zaradi svoje vizualne podobe 3D zebra pritegne pozornost voznikov, jih upočasni in spomni, da so na območju, kjer so v prometu prisotni tudi otroci, kolesarji in pešci. Narisana je tako, da spominja na stopnico.