Referendum

V Švici večinsko podprli možnost porok istospolnih parov

S.R./STA
26. 9. 2021, 13.33
Posodobljeno: 26. 9. 2021, 16.35
Deli članek:

V Švici je danes potekal odmeven referendum o možnosti sklenitve zakonske zveze za vse. Za je glede na končne izide glasovalo 64,1 odstotka volivcev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Sloveniji je denimo istospolnim omogočena sklenitev partnerske zveze, medtem ko je zakonska zveza "z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene, v kateri sta zakonca enakopravna." 

Švicarski volivci so tako podprli možnost, da se istospolnim parom omogoči sklenitev zakonske zveze. Izid glasovanja je pričakovan, saj so raziskave javnega mnenja v preteklih dneh napovedovale okoli 60-odstotno podporo predlogu. Proti predlogu so bili poleg nekaterih verskih skupin le v populistični stranki UDC, ki je sicer najmočnejša stranka v državi. "Danes je velik dan. To je odraža spremembo mentalitete v zadnjih 20 letih, to je dokaz, da so osebe LGBT sprejete v družbo," je dejala tiskovna predstavnica kampanje Olga Baranova.

Švica je ena zadnjih evropskih držav, kjer sklenitev zakonske zveze med istospolnima partnerjema še ni možna. V Švici je sicer že od leta 2007 mogoče skleniti civilno partnerstvo, od leta 2018 pa je mogoča tudi posvojitev otrok partnerja. Švicarska vlada in parlament pa sta zdaj z dopolnitvijo zakonodaje izenačila status zakonske zveze med heterospolnimi in istospolnimi pari, enake pravice pa bi imeli tudi glede posvojitve otrok. 

A nasprotniki te ureditve, ki zagovarjajo predvsem tradicionalno družino in da ima otrok očeta in mater, so zahtevali referendum o tem vprašanju, kot je to sicer običajno za Švico, kjer o zakonih pogosto odloča še ljudstvo.

Referendumska kampanja glede tega vprašanje je bila precej ostra. Nasprotniki so s provokativno kampanjo uporabljali slike jokajočih otrok in temnopoltih nosečnic z napisi "sužnji" čez trebuh, kar naj bi namigovalo na nadomestno materinstvo, ki je v Švici prepovedano. Na drugi strani so aktivisti LGBT-skupnosti na paradah ponosa v Zürichu in Ženevi opozarjali na pravice istospolno usmerjenih.

Pobuda 99 % padla

Švicarji so danes na referendumu glasovali tudi o pobudi za višjo obdavčitev najbogatejših državljanov. "Pobuda 99 %", ki jo sestavljajo predvsem mladi socialisti, si prizadeva za nižjo obdavčitev plač in višjo obdavčitev kapitala, saj da najbogatejši odstotek Švicarjev poseduje kar 40 odstotkov vsega premoženja v državi.

Pobudo so volivci glede na izide vzporednih volitev prepričljivo zavrnili, kar so napovedovale že javnomnenjske raziskave. Podprlo ga je le 34 odstotkov volivcev.