Svetovno prvenstvo

Slovenski kolesarski asi, na čelu s Pogačarjem in Rogličem, visoko na stavnicah

S.R./STA
26. 9. 2021, 07.28
Posodobljeno: 26. 9. 2021, 11.36
Deli članek:

Jim bo uspelo ponoviti dosežek Andreja Hauptmana iz Lizbone pred 20 leti, kjer je osvojil bronasto kolajno?

Profimedia
Slovenci na stavnicah kotirajo visoko.

Najboljši kolesarji na svetu se bodo danes pomerili na svetovnem prvenstvu v Belgiji. Slovenija je tja odpotovala z močno reprezentanco. Za najvišja mesta se bodo borili Tadej Pogačar, Primož Roglič in Matej Mohorič, ki jim bodo podporo v lovu za drugo kolajno na svetovnih prvenstvih nudili še Luka Mezgec, Jan Tratnik, Jan Polanc, Domen Novak in David Per.

Nesporni favorit zadnje preizkušnje SP bo sicer domačin Wout Van Aert. Na domače SP v Flandriji je prišel v sijajni formi, zelo dolga, 268,3 km dolga trasa s kratkimi in strmimi vzponi ter odseki z granitnimi kockami pa mu je pisana na kožo.

Poleg njega ter slovenskega trojca so na stavnicah visoko še evropski prvak Italijan Sonny Colbrelli, svetovni prvak, Francoz Julian Alaphilippe, Nizozemec Mathieu van der Poel, Danca Kasper Asgreen in Magnus Cort Nielsen ter še nekateri drugi.

Brez radijskih zvez

Gorazd Štangelj, eden od treh selektorjev, ki trenutno skrbijo za slovensko reprezentanco, poleg njega sta v tej vlogi še Marko Polanc in Andrej Cimprič, je poudaril, da morajo biti naloge jasno razdeljene pred samim startom. Tam namreč radijske zveze ne bodo odprte.

"To sporočilo mora biti zelo jasno, vsak mora dobiti nalogo. Predvsem je moč brez nadzora nesmisel. Tukaj jih bo treba usmeriti in jim zadati nalogo, ki bo zanje najboljša. Vemo, da je na papirju na takšni progi Matej tisti, ki se najbolje znajde. Iti ekstremno le na enega tekmovalca pa je lahko tudi usodno, ko se temu kaj zgodi. Zdaj ne razmišljamo v to smer, razmišljamo predvsem, kako približati cilju dva ali tri tekmovalce in se potem odločiti, za koga se velja žrtvovati v zaključku," je dejal Štangelj.

Razgibana preizkušnja z več kot 2500 višinskimi metri se je začela ob 10.40 v Antwerpnu, končala pa se bo okoli 17. ure v Leuvenu.