Testiranje ni dovolj

Svetovalna skupina vladi predlagala širitev pogoja PC

S.R.
25. 9. 2021, 19.25
Posodobljeno: 25. 9. 2021, 21.59
Deli članek:

Menijo, da testiranje ne prispeva k temu, da se ljudje ne bi okužili, koristno je le za to, da okužene prepoznajo.

Bobo
Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Svetovalna skupina za covid-19, ki jo vodi infektologinja Mateja Logar, vladi Janeza Janše predlaga širšo uporabo pogoja PC, torej pogoja prebolevnosti in cepljenja. Kot je pojasnila za Radio Slovenija, testiranje predstavlja zgolj »neko možnost, da prepoznavamo ljudi, ki so okuženi, nič pa ne prispeva k temu, da se ti ljudje ne bi okužili, zboleli in seveda tudi, da ne bi širili potem okužbe naprej.« Trditev je sicer vsaj nekoliko vprašljiva, saj tudi s tem, ko hitreje prepoznamo okuženega, predčasno preprečimo, da bi ta oseba okužbo širila naprej. Ni sicer še znano, na katere segmente družbe bi bila po ocenah svetovalne skupine smiselna uveljavitev pogoja PC oziroma kakšen je njihov natančen predlog vladi.

Kot so že večkrat poudarili, je najboljša rešitev za izhod iz trenutnih razmer cepljenje, a je zanimanje zanj po ponovnem zagonu prejšnji teden, ko so nastopile nove zaostritve glede izpolnjevanja pogoja PCT, ta teden znova upadlo. Prejšnji teden se je denimo s prvim odmerkom cepilo 54.421 oseb, ta teden pa le še 24.022, so poročali na TV Slovenija. Upad cepljenja po prvem navalu je bilo sicer mogoče tudi predvideti, saj se je po zaostritvi pogojev PCT za cepljenje bržkone odločilo veliko število ljudi, ki so glede tega še vedno oklevali in so potrebovali dodatno vzpodbudo. 

Zdravniške službe so včeraj v Sloveniji znova potrdile več kot 1000 primerov okužbe s sars-cov-2, natančneje 1005. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev se je ob tem znova nekoliko znižala, saj je bilo prejšnji petek pozitivnih precej višje število oseb. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bil včeraj najvišji delež okužb v starostni skupini od 35 do 44 let (20,8 odstotka). Sledi starostna skupina od 5 do 14 let s 17,1 odstotka. Pričakovano je bilo največ pozitivnih v Ljubljani, in sicer 116. Sledita Maribor s 83 in Koper z 41 novookuženimi.

Se je pa zmanjšalo tudi število covidnih bolnikov v slovenskih bolnišnicah. Včeraj zjutraj so bili hospitalizirani 404 covidni bolniki, do današnjega jutra se je število znižalo za 22 bolnikov, kar je največje zmanjšanje števila hospitaliziranih v četrtem valu epidemije.