Kot je znano, je vlada Janeza Janše prejšnji teden sprejela nepriljubljeno odločitev, ki ji nasprotujejo različni deležniki, na čelu s številnimi sindikati v javnem sektorju. Padla je namreč odločitev, da bo za delo v državni upravi od 1. oktobra veljal pogoj PC. Predvideno je sicer prehodno obdobje do 1. novembra, da bodo lahko vsi, ki tega še niso storili, opravili polno cepljenje. Pogoj bodo morali izpolnjevati zaposleni v ožji državni upravi, torej člani vlade in predsednik vlade ter zaposleni na ministrstvih, upravnih enotah in organih v sestavi, kot so med drugim inšpekcijske službe, policija in vojska.

Porajalo se je torej vprašanje, kaj bodo storili s tistimi, ki se ne bodo cepili in tako pogoja ne bodo izpolnjevali. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je že prejšnji teden pojasnil, da bo glede takih odločil predstojnik, ki bo moral oceniti ali jim je možno zagotoviti delo od doma. Glede svojega resorja je dejal, da si težko predstavlja, da bi lahko policist delal od doma. Policiste in vojake, ki se ne želijo cepiti, je pred dnevi označil celo za "mevže," kar je še dodatno razgrelo strasti.

Da ne gre za siljenje k cepljenju, je dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki pa je pojasnil, da bo lahko delodajalec proti takim "ukrepal v skladu s predpisi," pri čemer ni zanikal, da bi lahko prišlo tudi do odpuščanj. Sam je sicer obljubil, da na svojem ministrstvu ne bo odpuščal.

Kako bodo ravnali v slovenski vojski?

Minister za obrambo Matej Tonin je podpisal navodila za delo za vojake in zaposlene na ministrstvu za obrambo po 1. oktobru. Pripadniki Slovenske vojske brez pogoja PC bodo lahko najprej izrabili presežek ur, nato letni dopust, nato pa bodo lahko šli na čakanje zaradi višje sile. Pri čakanju na delo bodo dobili nadomestilo plače v višini 50 odstotkov, so na ministrstvu za obrambo potrdili informacije, ki jih je danes na svoji spletni strani objavil Sindikat vojakov Slovenije.

Necepljenim v upravnem delu ministrstva pa bo odrejeno delo od doma, kjer bo to možno. Vsem, za katere delo od doma ne bo možno, bo ponujena sklenitev dogovora o mirovanju pravic iz delovnega razmerja, v tem času torej ne bodo dobili plačila.

Vpoklic rezervistov

Za pripadnike in pripadnice Slovenske vojske, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PC po 1. oktobru, ne bo mogoče odrediti dela od doma, navajajo v Sindikatu vojakov Slovenije. Ob tem so v sindikatu dodali, da bo zaradi izvrševanja dela in nalog necepljenih vpoklicana pogodbena rezerva Slovenske vojske, za katere pa ni navedeno, ali bodo morali izpolnjevati pogoj PC ob vpoklicu. Takšne informacije na ministrstvu oziroma v Slovenski vojski niso potrdili.

So pa na ministrstvu za obrambno dodali, da se vodstvo ministrstva zaveda, da je odločitev glede cepljenja na strani posameznika. Ob tem so pozvali vse zaposlene, da bi v prihodnjih dneh in tednih prisluhnili znanosti in zagotovilom zdravstvene stroke o koristih cepljenja proti covidu-19, kar bo zagotovilo čimprejšnjo vrnitev v normalno delovno rutino ter nadaljnje nemoteno delovanje ministrstva za obrambo.

Koliko je cepljenih?

Na ministrstvu za obrambo so navedli, da se je med zaposlenimi v upravnem delu ministrstva proti covidu-19 cepilo 51 odstotkov v vojaški zdravstveni službi. Nekateri so se naknadno cepili tudi drugje, torej po cepilnih centrih v državi, a podatkov o precepljenosti teh nimajo.

Med pripadniki Slovenske vojske pa se je v vojaški zdravstveni službi polno cepilo 59,32 odstotka. Tudi med vojaki so se nekateri odločili za cepljenje pozneje v cepilnih centrih, tako da celovitih podatkov o deležu precepljenosti v Slovenski vojski trenutno nimajo.