Naročnik in plačnik je vlada

Avtor dokumentarca o covidnih bolnikih "v šoku"

Polona Krušec
24. 9. 2021, 17.35
Deli članek:

Priznani režiser igranih filmov Mitja Okorn je posnel dokumentarec o covidnih bolnikih. Znani in manj znani Slovenci so v njem spregovorili, kakšno kalvarijo so prestali, ko so se okužili s koronavirusom.

Media24
Režiser Mitja Okorn je deležen kritik.

Facebook
Tako je tekla razgreta debata na facebooku.

Mitja Okorn se je osredotočil na izpovedi bolnikov, ki so imeli hujšo obliko covida-19. Razkrili so mu, kako močno jih je bolezen zaznamovala in da imajo nekateri zaradi nje celo trajnejše posledice.

Režiser je pred kamero povabil tudi tiste, ki so verjeli, da imajo močan imunski sistem, in tiste, ki so računali na mladost in zdravje, a se je izkazalo, da jim jo je korona vseeno močno zagodla. »Prepričana sem bila, da se ne bom izmazala, ker je šlo vsak dan samo navzdol,« v filmu pravi Klavdija. Davor je povedal, da je marsikatero gripo prebolel stoje, tudi kakšno pljučnico, covid pa ga je prizadel tako zelo, da njegovo zdravje še danes ni v redu. Borut, še en govorec v dokumentarcu, je slikovito dejal, da je »covid-19 loterija življenja«.

Naročnik in plačnik filma je vlada. Ob izteku napovednika dokumentarnega filma je namreč zapisano Vlada Republike Slovenije. Urad vlade za komuniciranje, na katerega smo se obrnili, da bi preverili, ali to drži, nam tega do zaključka včerajšnje redakcije ni uspel potrditi. Projekt si bo mogoče na različnih televizijah ogledati od danes zvečer dalje.

Prosil jih je za sodelovanje, oni pa …

Film je del javnosti sprejel z odobravanjem, del pa Okornu očita, da je pristranski, da zgodba o koroni ni celovita, ker je predstavil samo obolele s hujšim potekom. Očitajo mu tudi, ker v zgodbo o covidu ni zajel tistih, ki so zboleli kljub temu, da so bili cepljeni. Kritizirajo ga še, ker v dokumentarec ni vpletel ljudi, ki so se cepili in so doživeli neželene posledice.

Še posebej nastrojeno proti Okornovemu novemu izdelku so nastopili gibanja, civilne iniciative in društva oziroma njihovi člani, ki so znani kot nasprotniki ukrepov in nenaklonjenosti cepljenju, med njimi civilna iniciativa Maske dol. Ena od pripadnic iniciative je kot odziv na napovednik filma napisala samo: »Sramota.« Okorn jo je pozval, naj mu pove, kaj je sramotnega, in razkril, da jo je zaprosil, naj mu priskrbi kontakt z vsaj eno osebo, ki je utrpela posledice zaradi cepiva proti covidu, pa se to ni zgodilo. »Niti ti niti tvoja prijateljica Anica Bider, s katero si me povezala, nista na koncu prišli niti z enim konkretnim primerom.«

Dejal je še, da se je Biderjeva na njegovem zidu na facebooku hvalila, da pozna ogromno ljudi, ki jih je cepivo prizadelo. »Ko pa sem ji rekel, da me poveže s kom od njih, ni bilo iz tega nič. Najlažje je pljuvati in napadati. Imela je možnost, da pokaže tudi drugo stran medalje,« ji je sporočil Okorn.

Proti vladi, proti filmu

Za informativno oddajo 24UR je režiser izjavil, da ne razume, »kako si lahko jezen, kako lahko pljuvaš!? Posneli smo ljudi, ki so bili zaradi covida v komi, so skoraj umrli. Kako se lahko iz tega norca delaš?! Moraš biti res čuden človek.« Omenil je, da so dobili zgodbe 16 ljudi, ki so nasrkali zaradi bolezni, da pa je takih, ki so doživeli zahteven potek korone, še veliko. Priznal je, da je »v šoku, da se ljudje tudi tukaj kregajo in žalijo. Nisem hotel tega, želel sem, da ljudje film pogledajo, se zamislijo in si rečejo, mogoče se je pa vredno cepiti.« Poudaril je še, da ga malo jezi tudi, ker je bolj pomembno, kdo je naročnik dokumentarca, kot kakšen je produkt. »Ker je naročnik vlada in ker ne maraš vlade, ne maraš niti izdelka, ki pa ga sploh še nisi videl,« je izpostavil.

Komaj je preživel

Osebni arhiv
Zvone Lipovšek, eden od nastopajočih v dokumentarcu, je srečen, da je preživel.

Pritiske doživlja tudi Zvone Lipovšek, nastopajoči v dokumentarcu. Glasbenik iz Velenja namreč ne samo v Okornovem novem filmu, ampak tudi sicer, pogosto na spletu piše o svoji izkušnji s korono. »To, da o tem govorim, se mi zdi družbeno odgovorno. Naj ljudje slišijo mojo zgodbo, kaj se mi je zgodilo. Predvsem zanikovalci virusa, nasprotniki ukrepov in cepljenja naj se soočijo s tem, kar sem preživel oziroma komaj preživel,« je poudaril.

Zvonetu se je potek bolezni covid-19 izredno zapletel. Celo tako, da so ga morali dati v komo, da bi si telo lažje opomoglo. Niti v sanjah si ni mislil, da bi se mu to lahko zgodilo. Njegova rehabilitacija po bolezni, ko ima nešteto zdravstvenih težav, tudi nekaj mesecev po prihodu iz bolnišnice, še traja in najverjetneje še bo. »Okoli dve leti,« je dejal. »Ko govorim o tej svoji izkušnji, so mnogi zelo agresivni do mene. Grozijo mi, očitajo, češ, koliko mi plačajo, da to govorim. Naj jasno povem, da me nihče ne plača. Tudi sodelovanje v Okornovem dokumentarcu je bilo moja lastna odločitev, za katero nisem prejel denarja,« je poudaril.