Zaslišanje

Po Beovićevi, Fafanglu in Erženu za preiskovalno komisijo čas našel tudi Janša

S.R./STA
24. 9. 2021, 06.07
Posodobljeno: 24. 9. 2021, 09.21
Deli članek:

Premier Janez Janša se udeležuje današnje parlamentarne preiskovalne komisije, ki se na zahtevo opozicije ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19.

STA
Janez Janša bo danes predvidoma stopil pred preiskovalno komisijo o ukrepanju vlade v epidemiji.

Na sejo preiskovalne komisije, ki jo vodi Robert Pavšič (LMŠ) in preiskuje z epidemijo povezane vladne ukrepe od nastopa Janševe vlade do marca letos, je bil predsednik vlade Janez Janša vabljen kot priča.

Spomnimo, Pavšič je tudi član komisije za nadzor javnih financ, ki se ukvarja z domnevnimi lobističnimi stiki z največjimi slovenskimi dobavitelji v zdravstvu, predvsem dogajanjem okoli Janševih golf počitnic na Mavriciju ter prijateljevanjem oziroma naključnimi srečanji z lobistom Božom Dimnikom in poslovnežem Andrejem Marčičem

Na današnji parlamentarni preiskovalni komisiji se bodo sprva za zaprtimi vrati dogovorili o poteku dela, Janševo zaslišanje pa bo javno. Doslej je komisija zaslišala nekdanjo vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojano Beović ter epidemiologa Maria Fafangla in Majo Sočan, ki sta bila nekdaj člana svetovalne skupine za covid-19. Ivana Eržena, nekdanjega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa je komisija zaslišala kot izvedenca.

Omenjene so zaslišali v začetku julija. V kabinetu predsednika vlade so takrat opravičili Janševo odsotnost na seji, a Pavšič z opravičilom ni bil zadovoljen, saj da ne formalno ne vsebinsko ne ustreza opravičilu.

Parlamentarna preiskava za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti pri ukrepih, povezanih z epidemijo in blaženjem njenih posledic, je bila na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB ustanovljena 27. oktobra. Zajema pa čas vlade Janeza Janše do razširitve obsega preiskave, in sicer 29. marca. Na zahtevo koalicije pa poteka parlamentarna preiskava, ki zajema tudi ukrepanje pred nastopom Janševe vlade.