dr. Mario Fafngel odgovarja

Zakaj cepljeni ob tveganem stiku ne gredo v karanteno

Ž.K.
23. 9. 2021, 17.00
Posodobljeno: 23. 9. 2021, 17.12
Deli članek:

Ob vsakokratnih ukrepih, ki jih sprejema vlada, se javnost sprašuje, ali so smiselni ali ne. Razlog za to je dejstvo, da je medicinska stroka ob tem preslišana.

STA
Mario Fafangel je pojasnil, da izkoreninjenje virusa ni več mogoče.

Vlada je s sprejetjem odloka, ki je uvedel pogoj PCT, ljudi razdelila na tiste s PCT-potrdili in na tiste brez. Z dodatnimi ukrepi, kot je podaljšanje veljavnosti PCT-potrdila za cepljene do preklica, in s skrajšanjem veljavnosti potrdila o prebolelosti na šest mesecev, kljub temu da znanstveni dokazi kažejo, da prebolevniki razvijejo daljšo in boljšo zaščito, so delitve še večje. Ob tem pa se poraja vprašanje, zakaj. Je take ukrepe res predlagala stroka?

Ukrepi s stroko in brez

Ne eni od nedavnih tiskovnih konferenc se je minister za zdravje Janez Poklukar odgovoru na to vprašanje vztrajno izmikal in tudi izmaknil. Proces odločanja vlade o posameznih ukrepih je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Neznano je, kdo so osebe, ki smiselne predloge stroke, povozijo in jih predrugačijo ali nadomestijo s predpisi, ki nimajo ne repa ne glave in so pogosto popolnoma nesmiselni. Tako smo v zadnjih tednih dobili uredbe, ki določajo, da morajo samozaposleni sami sebi preverjati PCT-pogoje, četudi delajo sami v svojem stanovanju.

Tveganje, da se polno cepljena oseba okuži s covidom-19, je petkrat manjše kot pri necepljenih osebah.

Nelogične poteze

Med najpogostejšimi vprašanji, ki se pojavljajo v zadnjem času, so vprašanja o tem, zakaj se cepljenim kljub dejstvu, da se lahko okužijo in da virus lahko prenašajo, ni treba testirati. Odgovor je preprost; če je oseba cepljena in kaže simptome okužbe z virusom SARS-CoV-2, se mora testirati kot vsi. Ob tem je Mateja Logar priporočila, da so pri polno cepljenih hitri testi nezanesljivi in je priporočljivo PCR-testiranje.

Nova taktika

Še bolj pereče vprašanje je, zakaj se polno cepljenih ne pošlje v karanteno, če so bili v stiku z okuženo osebo. Tako na primer cepljeni starš ne gre v karanteno, če se okuži njegov otrok. Odgovor je včeraj kar prek omrežja Twitter podal najbolj znan epidemiolog v državi Mario Fafangel. Vzrok je v zaščiti, ki jo nudi cepivo. Glede na dostopne podatke in raziskave je tveganje, da bi se cepljeni okužil, petkrat manjše kot pri necepljenih. Ob tem cepivo tudi za več kot 70 odstotkov zmanjša možnost prenosa. Podatki CDC kažejo, da je med cepljenimi možnost hospitalizacije desetkrat manjša, prav tako je desetkrat manjša možnost za smrten izid bolezni. A dejstvo je, da se kljub temu virusu pušča odprta vrata za širjenje, in mnogi se sprašujejo, zakaj.

Bobo
Bomo precepljenost do pomladi zamenjali z imunostjo po okužbi?

Živeti z virusom

A Mario Fafangel pojasnjuje, da cilj ukrepov ni izkoreninjenje virusa in tudi ne popolna omejitev njegovega širjenja. Glede na ukrepe, ki se sprejemajo po svetu, je očitno, da je načrt, da v stik z virusom počasi pride celotna populacija. Stroka očitno meni, da cepivo nudi dovolj veliko zaščito, da širjenje okužbe ne bo prineslo prevelikega pritiska na zdravstveni sistem in bo število žrtev med ljudmi minimalno. Glede na dosedanje ugotovitve je najboljša zaščita kombinacija prebolelosti in cepiva (v tem vrstnem redu). Vprašanje je, kako dobro bo delovala kombinacija najprej cepljenja in nato prebolelosti, torej taktike, h kateri se je, kot kaže, zatekla večina držav.