Hospitalizacije otrok

Med otroško populacijo okužbe dihal, ki so pogostejše v zimskih mesecih

J.P./STA
23. 9. 2021, 13.34
Posodobljeno: 23. 9. 2021, 13.39
Deli članek:

Najmlajši so se okužbam dihal, ki so sicer pogostejše v zimskih mesecih, v pretekli sezoni ob vseh zaščitnih ukrepih za zajezitev koronavirusa uspeli izogniti.

STA
Na pediatrični kliniki so tudi otroci s covidom-19, a več zaradi drugih okužb dihal.

Po besedah strokovnega direktorja pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Marka Pokorna, je bila pred dvema letoma huda epidemija gripe, ki je prizadela predvsem otroško populacijo. "Ko je bilo tega konec, je prišel covid-19 in vsi ukrepi, ki so uspešno preprečevali širjenje tudi ostalih okužb. V sezoni 2020/21 tako nismo imeli gripe, tudi ne okužb z respiratorno sincicijskim virusom, ki vsako zimo napolni otroške oddelke bolnišnic," je dejal.

So se pa te okužbe začele pojavljati poleti, zdaj pa so se razmahnile v polni meri. Situacija v bolnišnicah je po njegovih besedah trenutno podobna kot sredi zime, kar gre pripisati temu, da sta se nabrali dve generaciji otrok, ki se s tem virusom niso srečali. "Otroški oddelki v bolnišnicah so polni, infekcijska klinika je polno zasedena, na pediatrični kliniki je tudi velika obremenitev," je opisal stanje.

Na pediatrični kliniki imajo odprt tudi covidni oddelek. Med s koronavirusom okuženimi hospitaliziranimi so pogosto novorojenčki ali otroci v prvih mesecih življenja, pri katerih lahko pri okužbi pride še do vročinskega obolenja. To pri novorojencu lahko pogosto povzroči resna okužba, zato te otroke praviloma sprejmejo v bolnišnico. "Dejansko gre pri najmlajših za sistemski vnetni odgovor, praviloma pa dolgotrajna hospitalizacija ni potrebna," je dejal.

Praviloma pa na pediatrični kliniki zdravijo otroke z osnovnimi boleznimi, ki so okuženi s koronavirusom in so potrebovali pomoč predvsem zaradi poteka covida-19. "Imeli smo tudi otroke z rakom, ki so imeli covid-19. Nekateri so to dobro prenesli, pri drugih so težave trajale zelo dolgo," je dejal.

Povečano kroženje virusa med otroško populacijo pa se za zdaj še ni odrazilo v povečanem številu večorganskega vnetnega sindroma, v tem valu po besedah Pokorna niso zabeležili še nobenega. Ob tem tem je opozoril, da ti sindromi navadno sledijo z nekajtedenskim zamikom po okužbi, zato lahko kakšen primer pričakujemo v naslednjih tednih.

Poudaril je, da je cepljenje priporočeno za starejše od 12 let, predvsem se mu zdi smiselno, da se cepijo otroci s kroničnimi boleznimi.

Kot je še pojasnil, so po uvedbi širokega cepljenja v Izraelu, ZDA in nekaterih zahodnoevropskih državah ugotovili, da lahko po drugem odmerku cepljenja pri mladih moških lahko pride do vnetja srčne mišice. Ta zaplet se pojavi v od 60 do 70 primerih na milijon cepljenih, gre pa za blago bolezen, ki mine brez posledic v tednu dni. "Vnetje srčne mišice se lahko pojavi, tudi če zbolite za covidom-19, in to šestkrat pogosteje, kot bi se v isti populaciji po cepljenju," je ponazoril.