Dan D

Napeti odnosi v stranki Desus, na mizi so težka vprašanja

S.R./STA
23. 9. 2021, 06.18
Posodobljeno: 23. 9. 2021, 06.23
Deli članek:

Kaj bo po razpravi odločil izvršni odbor Desusa in kako bo nato ravnal svet stranke?

Bobo
Organi stranke Desus bodo danes odločali tudi glede poziva poslancem k odstopu.

Že leto dni trajajoče kaotične razmere v Desusu so se zavlekle v letošnjo jesen, pred vodstvom, izvršnim odborom in svetom stranke pa so nekatera pomembna vprašanja. Na klavzuri stranke pred slabima dvema tednoma je bila izražena tudi želja, da se poslance Desusa pozove k odstopu, kar je po klavzuri potrdil tudi predsednik stranke Ljubo Jasnič. Ta je pojasnil, da se bodo zadeve razčistile na svetu stranke, zlasti, če bo izvršni odbor svetu predlagal, naj se poslance pozove k odstopu ali se jih izključi. 

Po klavzuri so sicer Jasničeve izjave glede poziva poslancem in pogojevanje sprožile ostre odzive poslancev. Poslanec Branko Simonovič je tedaj ocenil, da z Jasničem konsolidacija stranke ni več možna. Povedal je, da razmišlja o izstopu iz DeSUS, a po pogovoru izvršnega odbora izolske občinske organizacije DeSUS, ki jo vodi, tega vsaj za zdaj ni storil. Jasnič je po klavzuri na vprašanje, ali bo odstopil z mesta predsednika stranke, če izvršni odbor ne bo predlagal svetu poziva k odstopu poslancev DeSUS, odvrnil, da bo v tem primeru hudičevo razmislil, kaj se splača narediti.

Nepredvidljivo

Na današnjem izvršnem odboru je pričakovati razpravo o predlogu. Ali bo izvršni odbor sprejel tak sklep in ga posredoval v odločanje svetu stranke, ki bo zasedal popoldan, pa je težko napovedati. Prav tako je težko napovedati, kaj bo glede poziva poslancem k odstopu storil svet stranke, če bo prejel tak sklep. Doslej je bilo sicer moč zaznati, da je svet stranke večinsko bolj naklonjen poslanski skupini, ki pa je že dalj časa v napetih odnosih z vodstvom stranke.

Predsednik sveta Anton Urh pričakuje, da bo na izvršnem odboru konstruktivna razprava ter bodo člani "pravilno odločali in sprejeli sklepe, ki bodo sprejemljivi za obravnavo in sprejem na svetu stranke". Ne skrbi pa ga, da bi izvršni odbor obravnaval stališče enega člana na klavzuri stranke, da bi bilo treba poslance izključiti iz DeSUS, je povedalUrh.

Izvršni odbor bi lahko obravnaval tudi predlog, da se začnejo postopki za izključitev podpredsednice DeSUS Brigite Čokl ter namestnika predsednika pokrajinske organizacije Pomurje Draga Kocbeka iz stranke. To naj bi na klavzuri predlagal poslanec Ivan Hršak.