Moral bo plačati

Kako to pomaga 78-letnemu Edvardu iz vasice pri Litiji?

Žiga Kariž
22. 9. 2021, 19.00
Posodobljeno: 22. 9. 2021, 19.13
Deli članek:

Edvard iz okolice Litije ne razume, zakaj mora plačevati državi in zakaj se je znašel v izvršilnem postopku. Čeprav je vse po pravilih, se lahko povprašamo o smislu početja države.

Profimedia
Edvard je iskal pojasnila, a smiselnih ni našel.

Na naše uredništvo se je obrnil bralec Edvard L. Gospod je upokojenec, star 78 let, skozi svojo delovno kariero pa si je kruh služil tudi zunaj meja Slovenije. Pokojnino tako dobiva iz Francije, Nemčije in Slovenije. Ne glede na kariero v tujini so zneski majhni in skupaj na koncu meseca na račun dobi okoli 470 evrov, kar je le nekaj evrov več kot znaša minimalna pokojnina (442 evrov). Kot je zapisal Edvard, je bil do zdaj oproščen plačila davka, z lanskim letom pa mu je bila odmerjena akontacija dohodnine v višini 25 evrov.

Iskal odgovore, a jih ni dobil

Edvard spremembe ni dobro sprejel in se je na Furs podal po pojasnila. Kot pravi, je na finančno upravo pisal, a odgovora ni prejel. Na upravo se je podal tudi osebno, a trdi, da sogovornika, ki bi mu pojasnil, od kod je nastala obveznost plačila akontacije dohodnine, ni našel. Kot pravi je znesek vedno, sicer šele po prejemu opomina, poravnal, avgusta pa je namesto opomina prejel izvršbo. S tem so zanj nastali še dodatni stroški, ki jih bo le težko poravnal.

Kriva je sprememba zakonodaje

Od Finančne uprave republike Slovenije (Furs) smo prejeli pojasnilo, da do teh primerov prihaja zaradi uveljavitve sprememb Zakona o dohodnini. Le te so za zavezance, ki prejemajo pokojnino tako v Sloveniji kot iz tujine, uvedle pojem glavnega in neglavnega izplačevalca. Za glavnega izplačevalca se šteje izplačevalec, pri katerem zavezanec dosega pretežni del dohodka, le za dohodke iz tega vira pa lahko Edvard uveljavlja vse olajšave. Za dohodke, ki jih prejme od ostalih virov, mora plačati akontacijo dohodnine po stopnji 25 odstotkov, s tem da se odmerjena akontacija dohodnine zmanjša za osebno olajšavo v višini 13,5 odstotka odmerjene pokojnine.

Arhiv Svet24
Na finančni upravi so pojasnili, da gre za relativno novo ureditev, ki pa se utegne hitro spremeniti.

Olajšave le za del pokojnine

V primeru našega bralca Edvarda to pomeni, da lahko za del pokojnine, ki jo prejema iz Nemčije in predstavlja večji del njegove pokojnine, uveljavlja splošno olajšavo, olajšavo za vzdrževane družinske člane in ostalo. Glede na Edvardove nizke dohodke mu za ta del akontacije ni treba plačevati, za pokojnino, ki jo prejema iz naše in francoske pokojninske blagajne, pa olajšav ne more uveljavljati, zato mu je bila odmerjena akontacija dohodnine.

Če bi prejemal zgolj slovensko pokojnino, bi Edvardu akontacijo odmerili le, če bi prejemal več kot 1173 evrov 

Denar bo dobil nazaj

Edvarda lahko tolaži dejstvo, da ta denar zanj ni izgubljen, saj ga bo ob poračunu dohodnine, drugo leto marca, dobil nazaj.  »Akontacija, ki je omenjenim zavezancem odmerjena, bo v primeru, da zavezanec nima drugih dohodkov, povrnjena v letnem obračunu dohodnine. O tem bodo zavezanci obveščeni v informativnem izračunu dohodnine, ki jih Furs odpremi konec marca in pa konec maja. To pomeni, da bodo lahko ti zavezanci prejeli vračilo plačanih akontacij dohodnine od pokojnine tekom naslednjega leta,« so nam pojasnili na Fursu.

V jutrišnji številki Novic Svet24 preberite, kakšne spremembe pripravlja FURS in ali bodo Edvardu v pomoč.

Osebni arhiv
Edvard se izvršbi ne bo mogel ogniti