Razburil policiste

Kdo je tu »mevža«? Šarec izziva Hojsa, če si drzne brez varnostnikov

R.T.
22. 9. 2021, 14.45
Posodobljeno: 22. 9. 2021, 15.31
Deli članek:

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je policiste in vojake, ki se ne želijo cepiti, označil za mevže. Prvak LMŠ Marjan Šarec mu je odgovoril z izzivom.

Bobo
Notranji minister Aleš Hojs

Kot je znano, je vlada Janeza Janše prejšnji teden odločila, da v državni upravi od 1. novembra naprej testiranje na covid-19 ne bo več zadoščalo, temveč bo veljal le še pogoj PC (prebolevnost, cepljenje). Vsi, ki ne izpolnjujejo pogoja prebolelosti in ki se še niso cepili, bi se morali polno cepiti do navedenega datuma. Gre za zaposlene na ministrstvih, v vladnih službah, na upravnih enotah in organih v sestavi. Ukrep sicer začne veljati s 1. oktobrom, a morajo zaposleni drugi odmerek prejeti do novembra.

Na spremembe so se v zadnjih dnevih ostro odzvali v Sindikatu državnih organov Slovenije, ki so napovedali, da se bodo glede tega vrašanja obrnili na ustavno sodišče. Odlok so nato poleg sindikata policistov v ustavno presojo vložili še v sindikatu vojakov.

Kot je glede tistih, ki pogoja PC ne bodo izpolnjevali, za Odmeve na TV Slovenija že prejšnji teden pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, lahko predstojnik odloči oziroma oceni, če jim je možno zagotoviti delo od doma. Sam si glede notranjega ministrstva, ki ga vodi, po lastnih besedah sicer težko predstavlja, da bi lahko policist delal od doma. Zadnje dogajanje je Hojsa kot kaže razburilo do te mere, da je policiste in vojake označil kar za »mevže.« »Očitno so to, bi reku, največje mevže v tej državi, torej policisti in vojaki, ki se očitno bojijo cepljenja,« je dejal za Planet TV.

Na njegove besede se je danes sarkastično odzval prvak LMŠ Marjan Šarec, ki je Hojsu na dušo položil dobro umerjen predlog, namreč naj se skupaj z Janšo brez varovanja sprehodi po središču Ljubljane. »Minister Hojs po novem policiste poimenuje "mevže". Kot varovani osebi naj se on in njegov nadrejeni PV sama, brez varovanja, sprehodita po centru Ljubljane. Verjamem, da bi beseda "mevža" dobila popolnoma drugega naslovnika. Tudi drugačen pomen,« je zapisal na Twitterju. Dodajmo, da za tako imenovan »klinični preizkus« te teze ni treba v center med protestnike, dovolj bo že denimo izlet na kavo v Fužine.