Koalicija spet neuspešna

V državnem zboru padel sporni predlog zakona o kaznih za žalitev! Odločila Desusova poslanca

G.G.
22. 9. 2021, 13.20
Posodobljeno: 22. 9. 2021, 15.51
Deli članek:

Proti je glasovalo 44 poslancev, za je bilo 43 poslancev. "Zmaga" je po glasovanju zapisala poslanska Levice Violeta Tomič.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V državnem zboru so včeraj pet ur razpravljali o predlogu novele zakona o varstvu javnega reda in miru. Večina razprave je bila vezana na predlog, ki uvaja globo za nedostojno vedenje, če ga policist zazna na kraju kršitve. Odločilo pa je današnje glasovanje v državnem zboru, kjer se je še enkrat več pokazalo, da vladajoča koalicija nima zadostne podpore, kadar gre za področja, kjer ni širšega soglasja.

O ključni vlogi poslancev Desusa pri takšnih tesnih glasovanjih je ob "zmagoslavni" objavi na Facebooku namignila poslanka Levice Violeta Tomič: "Vse je drugače, če kak poslanec DeSUS stopi na pravo stran zgodovine. Samo skupaj se lahko upremo represiji, policijski državi in fašistoidnim težnjam te oblasti!"

Če je bilo znano, da za glasovali v koaliciji in proti v opoziciji (v LMŠ, SD, Levici, SAB, NeP), ni bilo znano, kako bo s tremi poslanci Desusa. Na koncu sta bila proti Ivan Hršak in Branko Simonovič. Franc Jurša je bil vzdržan, medtem ko Robert Polnar že dlje časa simpatizira s koalicijo. Poslanec italijanske manjšine Felice Žiža je bil vzdržan, poslanec madžarske manjšine Ferenc Horvath pa je bil za.

Koalicijske poslanske skupine so sprva predlagale globo od 500 do 1000 evrov za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. To pa je naletelo na številne kritike, da se vzpostavlja neenakopraven položaj med državljani in da gre za zastraševanje z namenom utišanja kritik oblasti.

Koalicija je nato predlog, ki je bil na odboru tudi sprejet, razširila na kaznovanje nedostojnega vedenja do vseh državljanov. Tako bi z globo kaznovali tistega, ki se "v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njihovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve".

Kljub razširitvi na kaznovanje nedostojnega vedenja do vseh državljanov so v večjem delu opozicije ocenili, da namen ostaja enak. Kot so opozarjali, bi v pravni red s to spremembo vnesli zmedo, saj bi šlo za subjektivno odločanje policistov, kar bi lahko imelo za posledice tudi napake in zlorabe. Po njihovem mnenju je nedostojno vedenje ustrezno urejeno že v veljavnem zakonu in potrebe za spremembe ni.