Infektolog Janez Tomažič z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je v izjavi za medije pojasnil, da cepivo bolje ščiti pred prenosom okužbe novega koornavirusa kot prebolelost covida-19. Slednja pa bolje ščiti pred ponovnim hudim potekom bolezni. 

"Po cepljenju dobiš zaščitna protitelesa, ki te dlje časa ščitijo pred naselitvijo virusa na respiratorno sluznico in s tem pred prenašanjem virusa," je pojasnil Tomažič. Prebolelost pa po njegovih besedah bolje ščiti pred tem, da bi oseba ponovno zbolela, manj pa pred naselitvijo koronavirusa na sluznico in posledično širjenjem virusa. "Prebolevnost je torej dobra za posameznika, epidemiološko pa je nekoliko slabša, ker se koronavirus še vedno širi," je povedal Tomažič. Dodal je, da v UKC Ljubljana drugič oboleli za covidom-19 zdravljenja v bolnišnici doslej še niso potrebovali.

Ivermektin učinkovit šele pri količinah, prevelikih za ljudi

Na vprašanja glede učinkovitosti zdravila ivermektin pri zdravljenju covida-19 je Tomažič opomnil, da ne gre za "čudežno zdravilo". Pojasnil je, da v laboratoriju zdravilo deluje in učinkovito ustavi razmnoževanje koronavirusa, vendar bi pri človeku morali uporabiti prevelike odmerke, ki bi bili nevarni za zdravje.

Poleg tega bi bolnik zdravilo moral zaužiti v zgodnjem obdobju respiratorne pljučnice, ko se po Tomažičevih besedah bolniki še ne zdravijo v bolnišnici.

Tomažič je opozoril, da v "različne zdravstvene ustanove prihajajo bolniki, ki želijo, da jim preventivno izdamo recept za ivermektin". Zdravniki pa po njegovih zagotovilih tega ne počnejo, saj na možne škodljive učinke opozarjajo tudi nekatere mednarodne zdravstvene organizacije.

Razvoj zdravila je v teku

Ob tem je Tomažič izrazil upanje, da bo do konca leta za zdravljenje covida-19 na voljo zdravilo molnupiravir, ki bo nadgradnja cepljenja. "Raziskave trenutno kažejo, da deluje tudi proti različnim različicam koronavirusa, kar je zelo dobro," je pojasnil Tomažič.

Glede učinkovitosti zdravil, s katerimi trenutno zdravijo covidne bolnike v bolnišnicah, pa je po navedbah infektologinje Bojane Beović najbolj učinkovit deksametazon, protivnetno zdravilo, ki je učinkovito pri ljudeh s hudim potekom bolezni.

"V začetku smo nekaj časa uporabljali remdesivir, ker so bili podatki ugodni. Kasneje se je izkazalo, da učinkovitost ni tako dobra. Verjetno bi bilo to zdravilo smiselno uporabljati v zgodnjem poteku bolezni. Za to obdobje pa niso bile narejene raziskave," je v današnji izjavi dejala Beovićeva. V zadnjem času pa uporabljajo monoklonska protitelesa, ki so se tudi izkazala za učinkovita.