Vsaj osem mesecev zaščite

Beovićevi se poteza vlade glede dela enkrat cepljenih prebolevnikov "ne zdi smiselna"

G.G.
21. 9. 2021, 14.00
Posodobljeno: 21. 9. 2021, 14.30
Deli članek:

Posvetovalna skupina za cepljenje bo predlagala, da se spremeni nedavna odločitev.

STA
Predsedniška zdravniške zbornice in vodja posvetovalne skupine za covid Bojana Beović.

Vlada je v zadnjih tednih veljavnost statusa prebolevnika podaljšala s 180 na 240 dni, nato pa ga znova skrajšala na 180 dni. Tisti preboleli, ki so se v tem vmesnem času, med 180 in 240 dnevom, cepili z enim odmerkom, so s tem izpolnili zahtevo pogoja PCT. Ko pa je vlada po enem tednu brez posvetovanja s strokovno skupino skrajšala veljavnost prebolelosti, je del enkrat cepljenih prebolelih »izpadel« oziroma padel v kategoriji, ki rabi dva odmerka cepiv, izjema je cepivo Janssen.

Kaj meni o tem vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović? »To se mi nikakor ne zdi smiselno. Ne vem, kako je prišlo do tega. Posvetovalna skupina za cepljenje je mnenja, da taka sprememba za nazaj ni smiselna, ker vemo, da je oseba, ki se je enkrat cepila, vsaj znotraj osmih mesecev po preboleli okužbi zaščitena,« je pojasnila Beovićeva.

Svetovalna skupina za cepljenje predlaga, da se odločitev spremeni, kar pa potegne za seboj določene »tehnične težave«, s katerimi se bodo morali ukvarjati na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštituta za javno zdravje.