Povolilno sodelovanje

Opozicijske stranke so se uskladile, kmalu podpis sporazuma

S.R./STA
21. 9. 2021, 13.52
Posodobljeno: 21. 9. 2021, 13.52
Deli članek:

Predsedniki strank LMŠ, SD, Levice in SAB, združenih v tako imenovano Koalicijo ustavnega loka, so parafirali besedilo sporazuma o povolilnem sodelovanju.

STA
Koalicija ustavnega loka

Opozicijske stranke so tako dosegle soglasje glede besedila sporazuma, pri čemer ga bodo organi strank LMŠ, SD in Levice obravnavali v soboto. V soboto bo namrel potekala klavzura stranke SD, zasedali pa bodo tudi izvršni odbor in svet LMŠ ter svet Levice. Svet stranke SAB bo besedilo sporazuma obravnaval danes. Kot so prvaki strank sporočili po današnjem srečanju, ga bodo podpisali v prihodnjem tednu.

K podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju je opozicijske partnerje avgusta pozval prvak LMŠ Marjan Šarec. Predlagal je tri točke: "normalizacijo Slovenije", sestavo vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah. Predsednica SD Tanja Fajon je zatem napovedala, da bodo te točke še dopolnjevali, načeloma pa so se v opoziciji strinjali, da bodo delali na skupnem dokumentu za dogovor o povolilnem sodelovanju.