Beovićeva pojasnjuje ...

Za razliko od prebolevnosti veljavnost potrdila o cepljenju zaenkrat ni omejena

S.R./G.G.
21. 9. 2021, 13.22
Posodobljeno: 21. 9. 2021, 14.01
Deli članek:

O aktualnih razmerah na področju epidemije sars-cov-2 v Sloveniji je danes spregovorila predsednica zdravniške zbornice in vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Bojana Beović je v današnji izjavi za javnost dejala, da je situacija včeraj izgledala kar optimistična, zlasti kar zadeva število novih sprejemov v bolnišnice, so pa danes zabeležili znova porast. Tudi sama je ocenila, da zadnja dva dni tudi novi primeri okužbe ne naraščajo več tako strmo, a je po njenih besedah za kakršne koli napovedi še prezgodaj.

Pojasnila je, da bo stanje v prihodnjih dneh in tednih odvisno predvsem od tega, kakšen je dejanski delež tistih, ki so že bili okuženi, in s kakšnim "tempom bomo uspeli precepiti zlasti najbolj ranljive." Ocenila je sicer, da se učinek cepljenja in zaostritve pogoja PCT s prejšnjega tedna verjetno še ne pozna, se pa morda pozna učinek pogoja PCT, ki je bil v veljavi pred prejšnjo sredo, ko je že bil razširjen na več dejavnost.

Veljavnost potrdila o cepljenju

Spregovorila je tudi o tretjem odmerku cepiva in pojasnila, da so sicer pričakovali, da bodo do zdaj o tem imeli že več informacij, a te zaenkrat še niso popolne. Tako zaenkrat še ne vemo, kakšna bo cepila strategija za naprej. Ob tem je izpostavila, da pa "vemo, da cepljenje sorazmerno dobro ščiti predvsem pred hudim potekom bolezni, pa tudi deloma pred okužbo kot tako." Beovićevi se zdi tako smiselno, da se veljavnosti potrdila o cepljenju zaenkrat ne omejuje vnaprej, da tako to ostane "neomejeno odprto, dokler ne pride do sprememb zaradi novih ugotovitev." Enako bo potrdilo veljalo tudi ob potovanju čez mejo, saj po njenih besedah evropski predpis predvideva, da je "sistem digitalnega covidnega potrdila v veljavi leto dni in ne omejuje posebej trajanje zaščite s cepljenjem, kot omejuje trajanje zaščite po preboleli bolezni."

Beovičeva je sicer poudarila, da se bo veljavnost potrdila, če bi v naslednjih mesecih ugotovili, da bo potreben tretji odmerek, zagotovo spremenila. Po svetu potekajo raziskave in razprave, ki bodo pokazale, kakšno je dejansko trajanje zaščite. Pri mladih zdravih ljudeh je trajanje pričakovano daljše, pri imunsko šibkih pa predvidoma krajše, je še pojasnila.

Nesmiselna sprememba glede cepljenih prebolevnikov

Vlada je v zadnjih tednih veljavnost statusa prebolevnika podaljšala s 180 na 240 dni, nato pa ga znova skrajšala na 180 dni. Tisti preboleli, ki so se v tem vmesnem času, med 180 in 240 dnevom, cepili z enim odmerkom, so s tem izpolnili zahtevo pogoja PCT. Ko pa je vlada po enem tednu brez posvetovanja s strokovno skupino skrajšala veljavnost prebolelosti, je del enkrat cepljenih prebolelih "izpadel" oziroma padel v kategorijo, ki rabi dva odmerka cepiv, izjema je cepivo Janssen.

Kaj meni o tem Bojana Beović? "To se mi nikakor ne zdi smiselno. Ne vem, kako je prišlo do tega. Posvetovalna skupina za cepljenje je mnenja, da taka sprememba za nazaj ni smiselna, ker vemo, da je oseba, ki se je enkrat cepila, vsaj znotraj osmih mesecev po preboleli okužbi zaščitena," je pojasnila Beovićeva.

 Svetovalna skupina za cepljenje predlaga, da se odločitev spremeni, kar pa potegne za seboj določene "tehnične težave", s katerimi se bodo morali ukvarjati na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštituta za javno zdravje.