Janssen

Kacin pravi, da poskuša vlada priskrbeti še več najbolj "vročega" cepiva

G.G./STA
21. 9. 2021, 12.40
Posodobljeno: 21. 9. 2021, 12.41
Deli članek:

Koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je potrdil, da se vlada trudi zagotoviti dodatne količine cepiva proizvajalca Janssen, poleg odmerkov, ki so Sloveniji zagotovljeni glede na delež prebivalstva znotraj Evropske unije.

Bobo
Vrsta za cepljenje pred ZD Ljubljana na Metelkovi.

Cepiva Janssen je v prejšnjem tednu v nekaterih cepilnih centrih zaradi velikega zanimanja namreč zmanjkalo. Gre za cepivo, pri katerem je za razliko od ostalih cepiv potreben samo en odmerek, pogoj cepljenosti iz niza PCT pa začne veljati takoj po prejemu odmerka.

Kacin je sicer izrazil zadovoljstvo s cepljenjem minulo soboto in nedeljo. Pred tem je minister za zdravje Janez Poklukar cepilne centre namreč prosil, da zaradi povečanega zanimanja za cepljenje obratujejo vsaj v soboto, če ne tudi v nedeljo.

Po besedah Kacina so prejšnji teden cepilni centri prejeli 130.000 odmerkov vseh štirih cepiv proti covidu-19, danes pa jim bodo dostavili še 95.000 odmerkov. "V četrtek bo šlo v razvoz še 21.000 odmerkov cepiva Jannsen, ki jih pričakujemo jutri," je pojasnil Kacin.

Če opazite še necepljene starejše

Koordinator cepljenja je pozval tudi k solidarnosti do starejših, saj da je "starost včasih zelo omejevalen dejavnik, ljudje so manj mobilni". Zato je vse ljudi, ki bi v svoji okolici opazili koga, ki še ni bil povabljen na cepljenje, pozval, da takim ljudem pomagajo. Ključna je tudi pomoč družinskih zdravnikov, ki imajo dostop do evidenc in lahko preverijo, kdo od njihovih opredeljenih pacientov še ni bil cepljen.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih vlade cepljenih 1.093.723 ljudi oziroma 52 odstotkov. Z vsemi odmerki cepiva pa je bilo cepljenih 971.392 oseb oziroma 46 odstotkov celotne populacije.

Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 61 odstotkov prebivalcev, z vsemi odmerki pa 55 odstotkov. Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepljenih 73 odstotkov, z vsemi pa 67 odstotkov. V ponedeljek so cepili 6749 ljudi.