Dosledno upoštevanje pogoja PCT

Četrti val v domovih za starejše: "Situacija je bistveno drugačna kot pred enim letom"

G.G.
20. 9. 2021, 12.02
Posodobljeno: 20. 9. 2021, 12.59
Deli članek:

Lansko jesen je bilo stanje v domovih za starejše zaradi covida-19 dramatično, zdaj pa je po zaslugi cepiv veliko boljše.

Bobo
Tako so se 12. januarja na Gospodarskem razstavišču cepili starejši občani.
Precepljenost je osrednji pogoj, da se bo ta epidemija končala, zato je minister Cigler vse državljane, še posebej zaposlene v socialnovarstvenih ustanovah in programih, pozval, naj se cepijo.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj si je v svojem mandatu nabral že precej kilometrine z obiski na terenu. Koronavirusne razmere so narekovale, da je pogosto obiskoval »kritične« točke, to so bili v lanskem letu domovi za starejše (DSO). »Prvo obdobje je ostalo zakoreninjeno med stanovalci in zaposlenimi, zato ostaja močno zavedanje o pomenu cepiva in precepljenosti,« je razmišljal danes Cigler in postregel z zgovornim podatkom o 96-odstotni precepljenosti med stanovalci domov.

Je četrti val pljusknil med najranljivejše v domovih, je kot cunami prodrl skozi bariere iz črk PCT? Ne, pravi minister, kar je zelo pomembno ob porastu zasedenosti kapacitet v bolnišnicah. Čeprav je nekaj več pozitivnih primerov, se »zaradi visoke precepljenosti pri redkih pokažejo bolezenski znaki. Želimo, da tako ostane tudi v naslednjih tednih. Situacija je bistveno drugačna kot pred enim letom«.

In spet k številkam. »Od začetka avgusta do danes je bilo okuženih 92 stanovalcev in 110 zaposlenih,« je podatke o pozitivnih primerih v DSO-jih nanizal minister Cigler. Kot zelo indikativen se mu kaže podatek, da so zaradi hujšega poteka bolezni v bolnišnice premestili 2,1 odstotka cepljenih pozitivnih in kar 15,8 odstotka od necepljenih pozitivnih. Devet stanovalcev je zaradi covida umrlo.

Sicer je v DSO cepljenih 95,5 odstotka stanovalcev, z dvema odmerkoma 80,6, z enim 8,8 in s tremi 6,2 odstotka. Med zaposlenimi je z dvema odmerkoma cepljenih 52 odstotkov, z enim 12, tretjega pa je prejelo 0,6 odstotka. Ob tem je še nekaj prebolevnikov, ki jih cepljenje še čaka.

Minister Cigler je današnjo tiskovno konferenco sklenil z besedami, da le »dosledno upoštevanje in preverjanje PCT pogoja omogoča, da so domovi odprti.«