Precepljenost je osrednji pogoj, da se bo ta epidemija končala, zato je minister Cigler vse državljane, še posebej zaposlene v socialnovarstvenih ustanovah in programih, pozval, naj se cepijo.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj si je v svojem mandatu nabral že precej kilometrine z obiski na terenu. Koronavirusne razmere so narekovale, da je pogosto obiskoval »kritične« točke, to so bili v lanskem letu domovi za starejše (DSO). »Prvo obdobje je ostalo zakoreninjeno med stanovalci in zaposlenimi, zato ostaja močno zavedanje o pomenu cepiva in precepljenosti,« je razmišljal danes Cigler in postregel z zgovornim podatkom o 96-odstotni precepljenosti med stanovalci domov.

Je četrti val pljusknil med najranljivejše v domovih, je kot cunami prodrl skozi bariere iz črk PCT? Ne, pravi minister, kar je zelo pomembno ob porastu zasedenosti kapacitet v bolnišnicah. Čeprav je nekaj več pozitivnih primerov, se »zaradi visoke precepljenosti pri redkih pokažejo bolezenski znaki. Želimo, da tako ostane tudi v naslednjih tednih. Situacija je bistveno drugačna kot pred enim letom«.

In spet k številkam. »Od začetka avgusta do danes je bilo okuženih 92 stanovalcev in 110 zaposlenih,« je podatke o pozitivnih primerih v DSO-jih nanizal minister Cigler. Kot zelo indikativen se mu kaže podatek, da so zaradi hujšega poteka bolezni v bolnišnice premestili 2,1 odstotka cepljenih pozitivnih in kar 15,8 odstotka od necepljenih pozitivnih. Devet stanovalcev je zaradi covida umrlo.

Sicer je v DSO cepljenih 95,5 odstotka stanovalcev, z dvema odmerkoma 80,6, z enim 8,8 in s tremi 6,2 odstotka. Med zaposlenimi je z dvema odmerkoma cepljenih 52 odstotkov, z enim 12, tretjega pa je prejelo 0,6 odstotka. Ob tem je še nekaj prebolevnikov, ki jih cepljenje še čaka.

Minister Cigler je današnjo tiskovno konferenco sklenil z besedami, da le »dosledno upoštevanje in preverjanje PCT pogoja omogoča, da so domovi odprti.«