Mešani občutki

Srebrni odbojkarji strnili vtise po bolečem finalu: "Trenutno ta poraz zelo peče"

S.R./STA
20. 9. 2021, 10.31
Posodobljeno: 20. 9. 2021, 11.11
Deli članek:

Slovenski odbojkarji se v domovino vračajo s še tretjo srebrno medaljo z evropskih prvenstev. Znova jih je le še korak ločil od zlata, a so morali v podaljšanem nizu premoč priznati odlični italijanski reprezentanci.

STA
Slovenska izbrana vrsta po porazu v finalu evropskega prvenstva v Katovicah.

Sprejem srebrnih odbojkarjev bo potekal danes pb 17. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, je sporočila Odbojkarska zveza Slovenije.

Z evropskega prvenstva se vračajo z mešanimi občutki, a so na novo srebrno medaljo ponosni. Želja po medalji najžlahtnejšega leska je bila velika, proti Italijanom pa so v finalu v Katovicah že vodili z 2:1, a so nato izgubili naslednja dva niza. "Smo veseli in ponosni na to, kar smo storili. Na štirih zadnjih prvenstvih smo osvojili tri srebrne kolajne, bili še enkrat v četrtfinalu, tako konstantna ni bila nobena ekipa. Želeli smo zlato, a je treba priznati, da so bili Italijani boljši in jim moramo čestitati. Zasluženo so prvaki, na prvenstvu niso izgubili tekme, tudi proti nam so igrali odlično, predvsem pa so bili bolj zbrani, ko je bilo to najbolj potrebno," je športno priznal kapetan Tine Urnaut.

Zmage jih je stalo nekaj napak

Čeprav so tudi Slovenci v finalu pokazali odlično predstavo, pa je kapetan priznal, da so po vodstvu z 2:1 naredili nekaj napak, ki so jih stale zmage. "V prvih dveh nizih smo izgubili zaradi tega, ker na lahek servis in dober sprejem nismo zaključili nekaj napadov. Podarili smo jim nekaj točk. V odločilnih trenutkih četrtega in petega niza pa nas je uničil njihov drugi korektor Yuri Romano. On jim je z vstopom v igro vlil dodatno energijo. A smo jim tudi takrat nekaj podarili. Imeli smo lahko žogo za vodstvo 4:0, nismo je izkoristili in če ne daš, dobiš. Njihov korektor pa je igral življenjsko tekmo in je ponesel celo ekipo," je po porazu za Val 202 razmišljal slovenski kapetan.

STA
Slovenska izbrana vrsta po porazu v finalu evropskega prvenstva v Katovicah.

Mešani občutki

Tako kot pri Italijanih je bil v slovenski vrsti vsaj blizu svoje najboljše reprezentančne predstave tudi bloker Alen Pajenk. Bil je najboljši server v ekipi, imel odličen odstotek v napadu, dostikrat se ni zgodilo, da je bil najučinkovitejši igralec v slovenski vrsti, dosegel je 16 točk. A vse to ni zadostovalo za zmago, zato ni mogel skriti razočaranja.

"Bili smo lačni zlate kolajne, spet pa smo prejeli enako kot že v dveh poskusih prej. Očitno nam je na koncu zmanjkalo moči. Zato imamo mešane občutke. Smo ponosni in hkrati razočarani. Priznati pa moramo, da so bili Italijani odlični. Dobro so se pripravili na naše zunanje igralce, zato sva več napadala tudi midva z Janom Kozamernikom, a so tudi nama pošle moči," je razloge za poraz poiskal eden od številnih Štajercev v slovenski vrsti.

STA
Slovenska izbrana vrsta po porazu v finalu evropskega prvenstva v Katovicah.

Želeli so več

Svoj prvi finale - V Sofiji je bil na rezervni klopi, v Parizu pa ga zaradi bolezni sploh ni bilo - je v celoti odigral Gregor Ropret, ki je tokrat dobil prednost pred poškodovanim Dejanom Vinčićem. Ljubljančan je spet pokazal, da je nanj treba računati, a zlate kolajne tudi njemu ni uspelo zagotoviti.

"Nismo ne razočarani ne veseli. Smo nekako prazni. Mislim, da se je videlo, kako smo si želeli zlato kolajno, a se nam je spet izmuznila. Moramo prespati vse skupaj in ko bomo premislili, kaj smo storili in koliko ljudi je bilo spet z nami, bomo uvideli, da smo storili nekaj velikega in se konkretno poveselili," je za Radio Slovenija dejal Ropret in dodal: "Zelo dobro smo se pripravili na Italijo, zaustavili smo njihovega najboljšega igralca Alessandra Michieletta, zaustavili njihovega korektorja, a so našli zamenjavo, Romana, ki nam je povzročal velikanske težave. Če jim to ne bi uspelo, bi se najbrž zdaj veselili mi."

Tako kot vsi v slovenski vrsti mešanih občutkov ni skrival niti Klemen Čebulj: "Trenutno ta poraz zelo peče. Nismo izkoristili vnovične priložnosti za zlato kolajno, drugo mesto ni slab rezultat, toda vsi smo si želeli več. A moramo priznati, Italijani so zmagali zasluženo, z menjavami so naredili razliko. Italijani so mlada, zelo organizirana ekipa. Sistem blok-obramba jim deluje, imajo številne variacije pri servisu. Z njimi so nas dobro pretresli," je priznal Korošec.