Na lovu za prebivališčem

Tako lupijo študente: 450 evrov za enoposteljno sobo v Ljubljani

Polona Krušec
18. 9. 2021, 07.35
Deli članek:

Trenutno lahko študenti, ki iščejo svojo nastanitev v Ljubljani, na enem od večjih spletnih mest za prodajo in oddajo nepremičnin zbirajo med več kot 120 prostimi kapacitetami.

nepremicnine.net
Pohlepen najemodajalec je v 35 kvadratnih metrov velikem stanovanju v eno manjšo sobo stlačil kar tri postelje. Najem ene stane 166 evrov.

Največ je na voljo dvoposteljnih sob s cenami okoli 150 evrov na osebo, večinoma pa bolj 200 evrov. Na voljo so tudi enoposteljne sobe s cenami od 250 do celo vrtoglavih 400 evrov. Lahko si omislimo tudi garsonjero, a so te povprečnemu študentu večinoma nedosegljive, saj njihova cena znaša okoli 500 evrov, redkokatero je mogoče dobiti za kaj manj kot toliko.

Med ponudbo je tudi kar nekaj take, pri kateri je jasno, da lastniki pričakujejo preveč. Stanovanja, ki so predmet oddaje, so stara vsaj 40–50 let, niso adaptirana, sobe so zelo majhne, da se v njih dva bolj stiskata kot uživata vsaj nekaj udobja, za kar običajno računajo 260 evrov na sobo oziroma pol manj, če je v sobi še nekdo. Eden takih primerov je oddaja 14 kvadratnih metrov velike sobe za dve osebi na Kardeljevi ploščadi. Večinoma je stanovanje (vsaj kuhinja in kopalnica) točno tako, kot so ga opremili v 70. letih, ko je bilo zgrajeno.

Dejstvo je, da veliko stanovanj v prestolnici njihovi lastniki oddajajo izključno študentom, saj vedo, da bodo z njimi zaslužili največ. Če ima stanovanje tri sobe, bodo vanje dali po dve postelji in pri tem za vsako računali okoli 150 evrov na osebo (300 evrov na sobo), kar je skupaj okoli 900 evrov na mesec. Takšen znesek bi z običajnim najemom težko dosegli. Če bi namreč stanovanje želeli dati v najem neštudentom, bi zanj lahko zahtevali okoli 700 evrov.

nepremicnine.net
V Šiški študentom ponujajo posteljo v dvoposteljni sobi za 390 evrov z vključenimi stroški, a spati boste morali na pogradu.

Ne preglasen sostanovalec

Ena od dražjih ponudb je samostojna soba v središču mesta, ki jo ponujajo za 450 evrov. V prostoru, ki ima 25 kvadratnih metrov, boste bivali sami. »Oddam enoposteljno sobo v trosobnem stanovanju, ki se nahaja v samem centru Ljubljane. Stanovanje je v celoti opremljeno in prenovljeno, ima kopalnico, ločeno stranišče, balkon ter pokrito kolesarnico. Sem študentka, zato iščem sostanovalca, ki ni preglasen, je komunikativen in mu čistoča ni tuja,« se glasi vsebina oglasa.

Eno iz kategorije »zanimivih« je še stanovanje s 35 kvadrati na Tovarniški ulici v Mostah, za katero zahtevajo 500 evrov. V njem so majhna kuhinja, kopalnica in ena manjša spalnica s kar tremi posteljami, kar jo naredi tesno. V njej ni prostora niti za pisalne mize. Vsak od treh najemnikov bi moral plačati 166 evrov, v kar stroški niso všteti.

nepremicnine.net
Ena od dražjih ponudb: samostojna soba s 25 kvadratnimi metri v centru mesta stane 450 evrov.

Ugodna cena

V Šiški, blizu Kina Šiška, se oddaja postelja v skupni sobi za 140 evrov. »Študentki oddamo posteljo v dvoposteljni sobi trosobnega stanovanja, kvalitetno, polno opremljeno stanovanje. V neposredni bližini so avtobusne linije (1, 3, 5, 8, 18, 22, 25, 60), trgovina, pošta, pekarna, banka, športni objekti, fitnes centri ... Stanovanje ima eno enoposteljno sobo z balkonom, dve dvoposteljni sobi, kuhinjo s shrambo, predsobo, kopalnico in stranišče,« je besedilo oglasa.

Za 140 evrov na mesec si bo torej najemnik moral deliti sobo s še eno osebo, imel bo svojo pisalno mizo, regal s polico in garderobno omaro ter nočno omarico. V skupni uporabi pa bo imel kuhinjo, kopalnico in ostale prostore. Dodaten strošek za študenta, ki se bo odločil za najem, bo plačilo sorazmernega deleža stroškov, ki se zaračunavajo za pretekli mesec.

Malenkost dražji je najem sobe v stanovanju za Bežigradom, v BS3. Oddali bi jo radi do 1. oktobra. Lokacija je idealna sploh za tiste, ki bodo študirali na ekonomski ali pedagoški fakulteti, saj je 3,5-sobno stanovanje v njuni neposredni bližini. Za 180 evrov si bomo morali sobo z nekom deliti , tudi ostale prostore bomo morali souporabljati z ostalimi študenti.

nepremicnine.net
V 70. letih zgrajeno in opremljeno stanovanje na Kardeljevi ploščadi se do danes ni kaj dosti spremenilo. Najem 14 kvadratnih metrov velike dvoposteljne sobe znaša 260 evrov na mesec.

Prišteti je treba stroške

Vsaj 30 oglasov na omenjenem spletnem portalu ponuja najem dvoposteljne sobe za okoli 150 evrov. Načeloma so sobe korektne, se pa vmes najdejo tudi stanovanja v bolj slabem stanju ali pa taka, ki so iz leta okoli 1970, a v njih do zdaj niso zamenjali niti zaves … A naj nas nizka številka ne zavede; večinoma v teh postavkah stroški niso vključeni, tako da nas lahko najem dvoposteljne sobe skupno stane tudi okoli 300 evrov.

V Šiški se študentom ponuja postelja v sobi za 390 evrov z vključenimi stroški. Spali boste na pogradu, imeli pa boste svojo pisalno mizo in garderobno omaro. »Soba je primerna za dva cimra, študenta ali mlada delavca,« so napisali v oglasu. V bližini so ekonomska in filozofska fakulteta ter fakulteta za poslovne vede. »Iščemo pridne, urejene najemnike, ki jim red in čistoča ter bivanje z sostanovalci niso tuji,« so želje najemnikov.

Če pa bi si kot študent želeli omisliti lastno stanovanje, bi to bila najbrž garsonjera, saj bi nam bilo vse ostalo, od enosobnih in večsobnih stanovanj dalje, bolj nedosegljivo – cene najema slednjih se namreč gibajo od okoli 600 do okoli 1000 evrov na mesec. Cene garsonjer v velikosti okoli 20 oziroma 30 kvadratnih metrov pa znašajo okoli 500 evrov.