Kot je razvidno s spletišča vlade, je namreč vlada spremenila oziroma dopolnila Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom sars-cov-2.

Vlada naj bi po neuradnih informacijah TV Slovenija na drugi strani z 12 na 15 let zvišala starostno mejo, do katere pogoj PCT ni potreben. Omilila naj bi tudi pogoje za dostop do zdravstvenih storitev. Trenutno je brez izpolnjevanja pogoja omočen le dostop do nujne medicinske pomoči.

Na četrtkovi dopisni seji naj bi odločila, da v državni upravi od 1. novembra naprej testiranje na covid-19 ne bo več zadoščalo, veljal bo le še pogoj PC (prebolevnost, cepljenje). Za opravljanje dela se bodo morali tako tisti, ki covida v zadnjih šestih mesecih še niso preboleli, do takrat cepiti. Tako se bodo morali zaposleni s prvim odmerkom cepiti do 1. oktobra, najpozneje do 1. novembra pa bodo morali biti vsi polno cepljeni, če seveda ne izpolnjujejo pogoja prebolelosti. Gre za zaposlene na ministrstvih, v vladnih službah, na upravnih enotah in organih v sestavi.

Odločitev vlade je na Odmevih potrdil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je glede tistih, ki pogoja PC ne bodo izpolnjevali, pojasnil, da lahko predstojnik odloči oziroma oceni, ali se jim lahko zagotovi delo od doma. Za svoj resor, torej notranje ministrstvo, je sicer dejal, da si težko predstavlja, da bi lahko policist delal od doma.

Nov odlok glede na navedbe s spletišča vlade določa tudi "obveznosti osebe, ki je imela pozitiven test HAG, razširja vrsto oseb, ki jim ni treba izpolnjevati pogoja PCT in področja za katere ne veljajo omejitve zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT." 

Podrobnosti o spremembah in dopolnitvah bodo predstavili na petkovi novinarski konferenci.