Slovenija

Izkušen fotoreporter osupel, policaj mu je solzivec "spustil direktno v obraz"

S.R./STA
16. 9. 2021, 18.44
Posodobljeno: 16. 9. 2021, 18.54
Deli članek:

Fotograf z dolgoletnimi izkušnjami česa podobnega, kot se je zgodilo včeraj, še nikoli ni doživel.

Bobo
Tone Stojko

Tone Stojko, izkušen slovenski fotoreporter, ki ima za seboj že več kot pol stoletja tovrstnega dela, je svojo včerajšnjo izkušnjo razkril na družabnem omrežju Facebook. Pojasnil je, da je dogajanje fotografiral tako na Trgu republike kot pred parlamentom, kjer je "pozno zvečer do konflikta med demonstranti in policijo. Ob prvih ukrepih policije je policaj z očali in veliko posodo s solzilnim plinom spustil velik curek vame in to direktno v obraz. Uspel sem posneti dva posnetka. Na drugem se vidi tudi policaj. Tega obtožujem namernega poškodovanja novinarja-fotoreporterja."

Dejal je, da demonstracije fotografira že dvainpetdeset let in še nikoli ni doživel česa podobnega. "Ne vem, če se policaji učijo, da morajo usmeriti curek iz velikih posod v obraz ali kako drugače in kakšni razlogi morajo biti podani za to. Morda samo ukaz nadrejenega ali koga v helikopterju, ki je krožil nad prizoriščem," je dodal ter zaključil, da si bo "obvestilo izbranemu zdravniku iz Splošne nujne medicinske pomoči uokviril kot dokument nekega sedanjega časa."

Pričakujejo zaščito, ne poškodb

Na dogodek so se odzvali tudi iz Aktiva fotoreporterjev in fotografov Društva novinarjev Slovenije, kjer so nesprejemljivoravnanje policista odločno obsodili, od policije pa pričakujejo, da fotoreporterje pri opravljanju njihovega dela varuje in zaščiti. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Stojko prepričan, da je šlo za nameren in premišljen ukrep policista, ki mu je usmeril curek solzivca naravnost v obraz. Po njihovih navedbah je to več kot očitno odraz stanja, ko so fotoreporterji in fotografi, ki dokumentirajo javne dogodke v širšem interesu javnosti, tarča napadov represivnih organov na eni in demonstrantov na drugi strani.

Od policije, v kateri so zaposleni usposobljeni profesionalci, pričakujejo, ne le da ne poškoduje fotoreporterja pri opravljanju njegovega dela, ampak, da ga varuje in mu nudi zaščito. "Fotoreporterji smo zaradi narave našega dela že tako ali tako izpostavljeni varnostnim tveganjem, zato je popolnoma nesprejemljivo, da nas dodatno ogrožajo policisti," so zapisali.

V aktivu so opozorili tudi na nedopustno ravnanje posameznice, ki je v začetku septembra s škarjami poškodovala razstavljena dela fotoreporterja Luke Dakskoblerja z naslovom Bolezen časa na Kranj Foto Festu. V tem primeru gre za načrt(ova)no dejanje in namerno uničenje novinarskega oziroma fotoreporterskega dela, kar prav tako odločno obsojajo. Takšna dejanja ogrožajo svobodo izražanja, so še navedli v aktivu.