Kolaps v zdravstvu

Ponižani zdravstveni delavci: medicinske sestre za mezdo, študentom pa več na uro

Polona Krušec
16. 9. 2021, 18.36
Posodobljeno: 16. 9. 2021, 18.37
Deli članek:

Oglas Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, s katerim novačijo novo delovno silo, je precej razburil predvsem zaposlene v zdravstvu.

STA
Medicinske sestre, ki predstavljajo največji del zdravstva, že leta opozarjajo na svoj slab položaj.

Facebook
Zdravstveni tehnik Rok Sojer je osvetlil, kako vidi trenutno kadrovsko podhranjenost in kako ponižani se počutijo zdravstveni delavci.

Rok Sojer, zdravstveni tehnik, zaposlen na oddelku za zdravljenje obolelih s covidom-19 v UKC Ljubljana, je na družbenih omrežjih izrazil svoje občutke ob pozivu omenjenega zdravstvenega zavoda, naj se jim oglasijo študenti medicine in zdravstvene nege, saj bi jih potrebovali za pomoč na covidnih in drugih oddelkih.

Ljubljanski UKC je v zaposlitveni oglas zapisal, da ob izrazitem poslabšanju epidemioloških razmer in posledično povečanem prilivu pacientov s covidom-19 v bolnišnico, potrebujejo več študentov zdravstvene nege (končan prvi letnik študija) in študentov medicine (končan prvi letnik študija) za pomoč pri zdravstveni obravnavi bolnikov na covidnih in ostalih oddelkih. Dodali so še podrobnosti o plačilu: »Urna postavka študentskega dela na 'običajnih' oddelkih je 6,34 evra na uro neto oziroma 7,50 evra na uro bruto, za delo na covidnih oddelkih pa 7,60 evra na uro neto oziroma 9 evrov na uro bruto in 30-odstotni dodatek za neposredno delo s covidnimi pacienti.«

Za študente dva evra več

Sojer je ob tem razburjen. »Namesto medicinskim sestram in tehnikom ste plačilo zvišali študentom,« je njegova osrednja odzivna misel. »Srednja medicinska sestra ima po petih letih delovne dobe urno postavko okoli 4,3 evra na uro z vsemi odgovornostmi, kot so reanimacija, dajanje zdravil, vsa zdravstvena nega in ostalo, kar bi lahko našteval do jutra. Študentom, ki samostojno ne smejo delati drugega kot nego pacienta in razdeljevati obroke, saj za ostalo niso kompetentni, pa ste ponudili 6,3 evra neto na navadnih oddelkih, na covidnih oddelkih pa 9 evrov. Ste resni ali želite že tako ponižan (sploh srednji) kader medicinskih sester in tehnikov razvrednotiti s tem, da jim pokažete, da so po vaše študenti več vredni ter jih bolje cenite in plačate kot lastne medicinske sestre in tehnike?!« so ostre besede mladega zdravstvenika.

Osemsto sester premalo

Pravi, da je veliko kadra zadnje čase iz kliničnega centra odšlo prav zaradi slabega plačila in da »tudi novega izšolanega kadra niste sposobni dobiti, saj premalo ponujate. Ampak vaša 'najboljša' odločitev je, da daste študentom več kot neki medicinski sestri, ki bi se redno zaposlila v zdravstvu.« Po njegovem mnenju je njihova namera posledica zavedanja, »da jih bo to, da primanjkljaj 800 medicinskih sester zapolnijo z 200 študenti, prišlo ceneje, kot da bi povišali plače.«

Ob tem opozarja, da čeprav bodo zaposlili študente, to ne bo rešilo kadrovske stiske, saj bodo morali zaposleni svoj čas in energijo izrabljati še za mentorstvo. »Vsak od študentov potrebuje mentorja, da ga bo preverjal pri vsem, kar opravi. Mentor bo moral stati poleg študenta, da bo spremljal, kaj dela. Namesto da bi delo potekalo bolj gladko, brez nepotrebnih dvojnih preverjanj, sploh zdaj, ko kadra ni, želite s povišanjem urne postavke študentom dobiti prav njih, ki niso kompetentni in ne morejo biti samostojni pri opravljanju večine nalog.«

Poklukar mora dati zeleno luč

Medicinske sestre, ki predstavljajo največji del zdravstva, že leta opozarjajo na svoj položaj. So podplačane, imajo nemogoče delovnike, če izpostavimo samo najbolj problematično. Ponavljajo, da je treba nujno sprejeti nove kadrovske standarde in normative. Spodbudno je videti, da bi aktualni minister rad zagrizel v to. Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar je dejala, da ima zbornica zdravstvene nege že leta pripravljene predloge novih standardov. »Že od leta 2013 je bila naša stavkovna zaveza, da se sprejmejo novi kadrovski standardi in normativi. Leta 2018, ko smo podpisali aneks h kolektivnim pogodbam, je bila zaveza, da se do januarja 2019 standardi sprejmejo. Potem vemo, kaj se je zgodilo – menjava vlade, ministri so se menjavali kot po tekočem traku, zato je zadeva vedno nekje zastala. Aktualni minister za zdravje Janez Poklukar pa je odprl to vprašanje, predlogi novih standardov so dejansko na mizi, delovne skupine so končale delo, treba jih je samo še sprejeti,« ima spodbudne novice.

Mizerija od plače

Po njenih besedah je v Sloveniji neto osnova zdravstvenega tehnika začetnika nekaj več kot 700 evrov, torej tako rekoč prejema minimalno plačo. »Izhodišča bolničarjev oziroma negovalcev so še nižja, saj startajo v 18. plačnem razredu, tako da morajo dobiti dodatek do minimalne plače. Z vsemi delovnimi vikendi in nočnimi izmenami morda na koncu znese od 800 do 900 evrov. To ni nič. V sindikatu ocenjujemo, da bi bila primerna osnovna plača za srednjo medicinsko sestro oziroma zdravstvenega tehnika 1000 evrov, brez dodatkov,« meni Slavica Mencingar.