Kdo je tu nor?

Testi obvezni tudi za tiste, ki delajo doma

Žiga Kariž
16. 9. 2021, 18.00
Deli članek:

Kot smo že navajeni, vladni odloki prinašajo tudi nesmisle, ki z omejevanjem epidemije nimajo nikakršne povezave in vzbujajo občutek, da so sprejeti zgolj zato, da bi jezili ljudi.

Bartolo Lampret
Tudi če delate sredi Pohorja odlok zapoveduje izpolnjevanje pogojev in obvestilno tablo.

V Sloveniji deluje okoli 100.000 samozaposlenih. Več tisoč jih delo opravlja v udobju svojega doma, nekateri celo v pižamah in natikačih. Cela kopica novodobnih poklicev, ki so nastali z razmahom sodobnih tehnologij, ljudem omogoča, da jim za služenje denarja ni treba najemati poslovnih prostorov ali pa delati za enega delodajalca. A ne glede na to je tudi njim odlok zapovedal, da če niso cepljeni ali preboleli covid-19, potrebujejo redno testiranje. »Pogoj PCT morajo izpolnjevati za čas opravljanja dela vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost,« se glasi prvi odstavek petega člena, ki zdaj povzroča slabo voljo pri samostojnih podjetnikih.

Na vidnem mestu je treba objaviti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT za osebe, ki opravljajo delo ali so udeležene v okoljih ali dejavnostih.

Odgovorna oseba in obvestilo

Kot kaže, morajo samostojni podjetniki – tisti, ki izpolnjujejo pogoj PCT, in tisti, ki ga ne – določiti tudi odgovorno osebo, ki bo preverjala izpolnjevanje pogojev. Glede na drugi odstavek sedmega člena odloka pa morajo v prostoru, kjer delajo, na vidnem mestu objaviti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT za osebe, ki opravljajo delo ali so udeležene v okoljih ali dejavnostih v Republiki Sloveniji, in na vstopnih točkah preverjati njegovo izpolnjevanje. Torej tisti, ki delajo v dnevni sobi, morajo na vhodu preverjati izpolnjevanje, nekje v prostoru pa namestiti tablo.

Sašo Švigelj
Vladni odloki so nagnali ljudi na cepilna in testirna mesta.

Nesmislov cel kup

Omenjene določbe seveda niso edine, ki vzbujajo posmeh in jezo pri vseh državljanih, ne zgolj tistih, ki ne izpolnjujejo pogojev. Če se želite cepiti na kateri od cepilnih točk, ki so v notranjih prostorih zdravstvene ustanove, morate izpolnjevati pogoj PCT. Še bolj absurdno: če se želite testirati v notranjih prostorih, potrebujete PCT. Dokler vreme še dopušča testiranje na prostem, težav ne bo, a pričakovati je, da se bodo v hladnih, virusu naklonjenih mesecih ukrepi le še stopnjevali in ne sproščali.

Vzgoja državljanov

Iz določb odloka lahko sklepamo, da odlok ni neposredno namenjen preprečevanju okužb, ampak discipliniranju naroda. Glede na podatke zadnjih treh dni je vlada vsaj delno uspela v nameri, da se je spet povečalo zanimanje za cepljenje, a hkrati je z nesmiselnimi določbami poskrbela za veliko jeze, ki se v prebivalcih Slovenije kopiči že vse od začetka epidemije.

A. G.
Najhitreje vladne želje izpolnite s cepivom Janssen.