Nadzor hitrosti

Kje na voznike v Ljubljani prežijo radarji? Občina namestila dve novi ohišji …

S.R.
16. 9. 2021, 16.57
Posodobljeno: 16. 9. 2021, 17.08
Deli članek:

V Ljubljani sta že postavljeni dve novi ohišji za samodejno merilno napravo za merjenje hitrosti vozil, MOL pa se je odločil tudi za nakup dveh novih radarjev.

STA
Ljubljana je bogatejša za dve novi ohišji in dve novi napravi.

Kot so pojasnili na Mestni občini Ljubljana (MOL), gre za enega trajnih ukrepov letošnjega Evropskega tedna mobilnosti v Ljubljani, s katerim želijo »dodatno umiriti hitrosti na cesti in tako prispevati k večji varnosti v prometu.« Tovrstni nadzor po njihovih navedbah predvideva tudi Resolucija o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od 2013 do 2022. Merilne naprave sicer nameščajo na prometno obremenjene lokacije, v bližino vzgojno-izobraževalnih ustanov in na šolske poti. Opažajo sicer, da je »na cestah, kjer so postavljena ohišja za merilne naprave, manj prekoračitev hitrosti, oziroma se njihovo število zmanjšuje.«

Novi ohišji sta nameščeni na Kajuhovi ulici in na Poti Rdečega križa, mestno redarstvo pa je z uporabo obeh ohišij začelo že danes. Obe lokaciji sta sicer označeni z znakom za obveščanje o izvajanju meritev hitrosti, ki označujejo bližino mesta, kjer so nameščene stacionarne samodejne merilne naprave za merjenje hitrosti.

Vse lokacije

MOL je prva ohišja postavil leta 2017, in sicer na Roški, Celovški, Dolenjski in Slovenski cesti. Leto pozneje so jih namestili še na Zadobrovški cesti, na Cesti Dolomitskega odreda in na Slovenčevi ulici. Sledili sta ohišji na Opekarski in Samovi ulici, ki so jih namestili leta 2019, lani pa so nadzor oplemenitili še z ohišji na Cesti v Mestni log in na Aljaževi ulici. Ohišje je sicer postavljeno tudi na Tržaški cesti, a se tam meritve še ne izvajajo.