Nasilje

Policija napačno ocenila, da bodo protesti potekali mirno

Mihael Korsika
16. 9. 2021, 15.37
Posodobljeno: 16. 9. 2021, 17.29
Deli članek:

Na podlagi vseh informacij, ki jih je imela policija pred sredinim protestnim shodom proti PCT-ukrepom, so varuhi reda in miru pričakovali miren shod. V nasprotju s petkovimi mirnimi protivladnimi protesti, ko policija državni zbor praviloma zavaruje z ograjo, tokrat varovalne ograje niso postavili.

sta
V času aktualne vlade je bil policijski vodni top uporabljen drugič.

Škoda

Kot so z Mestne občine Ljubljana sporočili za STA, je po grobi oceni na protestu nastalo za okoli sedem tisoč evrov škode zaradi poškodovanih tlakovcev in ulične opreme, kot so kocke, kamniti stebrički in korita. Ocena in sanacija škode še potekata.
Pojasnili so še, da je bilo zažganih tudi nekaj uličnih košev za smeti, na podzemnih in ostalih zabojnikih za odpadke ni bilo opaziti škode.

Sredin večer se je zaključil z napadom na policiste in državni zbor, vodnim topom na ulici, solzivcem, več izstreljenimi policijskimi gumijastimi naboji, več pridržanimi, več poškodovanimi policisti, poškodovanim protestnikom in vsaj štirimi poškodovanimi policijskih vozili.

V javnosti in na družbenih omrežjih so se danes dopoldne predvsem porajala vprašanja, zakaj policija poslopja državnega zbora ni zavarovala z ograjo, tako kot je to navada ob petkovih protivladnih protestih. Nekaj časa je bila varovalna ograja na petkovih protestih postavljena čez polovico Trga republike, policisti pa so pridržali posameznike, ki so brali ustavo, na sredinem protestu je vstop nasilnežem v poslopje državnega zbora preprečeval le kordon policistov.

Slaba dva tedna po tem, ko so zanikovalci covida nasilno vstopili v prostore nacionalne radiotelevizije, je policija pred napovedanim protestom proti PCT-ukrepom ocenila, da bo protest potekal mirno.

Vodni top, solzivec, penasti naboji ...

Po oceni policije se je protesta, ki se je začel ob 18. uri, udeležilo okoli 8000 ljudi. Okoli 20. ure pa so se začele zbirati skupine, ki so v policiste, ki so varovali vhod parlamenta, začele metati granitne kocke, steklenice in pirotehniko, zato je policija shod razpustila, so v sredo zvečer sporočili iz ljubljanske policijske uprave. Proti nasilnežem, ki ukazov niso upoštevali, je morala policija uporabiti vodni top, solzivec, penaste naboje in druga prisilna sredstva.

Za pomoč pri spopadu z nasilneži so bili vpoklicani tudi dodatni policisti iz sosednjih policijskih uprav. V dogajanju je bilo lažje poškodovanih sedem policistov in najmanj štiri policijska vozila, je v današnji izjavi za javnost povedal generalni direktor policije Anton Olaj. Ob tem je policistom izrekel pohvalo za obvladovanje sredinih protestov.

Vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi Tomislava Omejec pa je priznal, da je policija pričakovala miren shod. »Včeraj smo bili prek spremljanja javnih facebook profilov seznanjeni, da se skupine pozivajo na shod ... Policisti so v skladu z varnostno oceno in takrat razpoložljivimi informacijami tudi organizirali varovanje, pri čemer smo ocenili, da bi lahko zagotovili javni red in mir ter po potrebi tudi vzpostavili javni red in mir,« je pojasnil.

Ko pa se je shod začel, je policija po strukturi udeležencev ocenila, da so tam prisotne tudi skupine, ki so pripravljene aktivno delovati v smeri kršitve javnega reda in miru oziroma izvršitve kaznivih dejanj, je nadaljeval Omejec. »Na podlagi tega smo skozi shod, ko smo varnostno oceno prilagodili glede na prve informacije, stopnjevali prisilna sredstva in okrepili varnost v okolici državnega zbora,« je dodal.

sta
Vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi Tomislav Omejec.

Ob tem je poudaril, da so informacije, ki jih policisti zaznajo na spletnih omrežjih, le del informacij, na podlagi katerih temeljni varnostna ocena dogodka.

Protestni shod po Omejčevih besedah ni bil prijavljen v skladu z zakonodajo, a tudi če gre za neprijavljen shod, ga policija ne sme razpustiti. »V tem primeru mora organizator aktivno sodelovati s policijo, ne pa spodbujati množico k protestu, pobrati ozvočenje in oditi z mesta protesta,« je dejal Omejec.

Policija aktivirala skupino izgrednikov?

Predsednik politične stranke Resni.ca Zoran Stevanović pravi, da se je včeraj v Ljubljani pred parlamentom po njihovem vabilu zbralo približno 30.000 ljudi, a pravi, da ni šlo za protest proti PCT-ukrepom, temveč so protestniki po njegovih navedbah zahtevali takojšen razpis predčasnih volitev. »Protest je bil miren, nastopali so eminentni govorci iz različnih branž, vzdušje mladih družin, starejših udeležencev in ostalih svobode željnih ljudi je bilo enostavno ganljivo,« je danes v izjavi zapisal Stevanović.

sta
Množica pred parlamentom na sredinem protestu proti PCT-ukrepom.

Protest je po njegovih besedah potekal do 19.40, do takrat pa ni prišlo do nobenega incidenta. »Ker oblast ni vedela več, kako naj preusmeri pozornost s tega javnega shoda, je že takoj po koncu aktivirala skupino izgrednikov, da so uprizorili spopad s policisti, ki jih je vodstvo policije malo pred tem skoncentriralo na tem območju. Na žalost je posledice policijske represije čutilo še mnogo mirnih udeležencev, ki so se že razhajali,« še trdi Stevanovič. Ob tem je poudaril, da policija po zaključku javnega shoda z njim še ni stopila v stik.