Obirajo študente

Najemodajalci bi za enoposteljno sobo radi pokasirali 450 evrov

Polona Krušec
16. 9. 2021, 19.00
Posodobljeno: 16. 9. 2021, 19.09
Deli članek:

Trenutno lahko študenti, ki iščejo svojo nastanitev v Ljubljani, na enem od večjih spletnih mest za prodajo in oddajo nepremičnin zbirajo med več kot 120 prostimi kapacitetami.

nepremicnine.net
V Šiški študentom ponujajo posteljo v dvoposteljni sobi za 390 evrov z vključenimi stroški, a spati boste morali na pogradu.

Največ je na voljo dvoposteljnih sob s cenami okoli 150 evrov na osebo, večinoma pa bolj 200 evrov. Na voljo so tudi enoposteljne sobe s cenami od 250 do celo vrtoglavih 400 evrov. Lahko si omislimo tudi garsonjero, a so te povprečnemu študentu večinoma nedosegljive, saj njihova cena znaša okoli 500 evrov, redkokatero je mogoče dobiti za kaj manj kot toliko.

Med ponudbo je tudi kar nekaj take, pri kateri je jasno, da lastniki pričakujejo preveč. Stanovanja, ki so predmet oddaje, so stara vsaj 40–50 let, niso adaptirana, sobe so zelo majhne, da se v njih dva bolj stiskata kot uživata vsaj nekaj udobja, za kar običajno računajo 260 evrov na sobo oziroma pol manj, če je v sobi še nekdo. Eden takih primerov je oddaja 14 kvadratnih metrov velike sobe za dve osebi na Kardeljevi ploščadi. Večinoma je stanovanje (vsaj kuhinja in kopalnica) točno tako, kot so ga opremili v 70. letih, ko je bilo zgrajeno.

nepremicnine.net
V 70. letih zgrajeno in opremljeno stanovanje na Kardeljevi ploščadi se do danes ni kaj dosti spremenilo. Najem 14 kvadratnih metrov velike dvoposteljne sobe znaša 260 evrov na mesec.

Dejstvo je, da veliko stanovanj v prestolnici njihovi lastniki oddajajo izključno študentom, saj vedo, da bodo z njimi zaslužili največ. Če ima stanovanje tri sobe, bodo vanje dali po dve postelji in pri tem za vsako računali okoli 150 evrov na osebo (300 evrov na sobo), kar je skupaj okoli 900 evrov na mesec. Takšen znesek bi z običajnim najemom težko dosegli. Če bi namreč stanovanje želeli dati v najem neštudentom, bi zanj lahko zahtevali okoli 700 evrov. Ena od dražjih ponudb je samostojna soba v središču mesta, ki jo ponujajo za 450 evrov. 

Več v petkovi izdaji časnika Novice Svet24.