V ponedeljek popoldne je domačin iz Branika odšel v svoj vinograd v smeri proti Štanjelu, da bi si tik pred trgatvijo ogledal in ocenil grozdje, zagledal pa je nekaj povsem drugega. Ob koncu vinograda je še skoraj med trtami ležal poginuli divji prašič. Takoj je poklical domače lovce, ki so se v vinogradu prepričali, da je prašič padel pod strelom, in poklicali policiste. Ti v takih primerih obravnavajo kaznivo dejanje nezakonitega lova, ker pa je težko iskati in dokazovati, kdo ga je ustrelil, se takšni primeri običajno končajo s kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu. Po lovski in policijski obravnavi je prašiča prevzel higienik in ga odpeljal na veterinarsko fakulteto v Ljubljani, kjer so ga pregledali.

 »Gre za lanščaka, ki pod strelom ni padel takoj, ampak se je premaknil še nekaj sto metrov,« nam je okoliščine krivolova pojasnil predsednik Lovske družine Tabor Branik - Dornberk Hinko Gajšek. Dodal je še, da so ga naslednji dan še pred domačinom našli krokarji in ga že načeli.

Če bi na prašiča streljal lovec in ravnal po lovski etiki, bi moral takoj po strelu poklicati kolege z lovskimi psi krvosledci, obstreljenega prašiča najti in mu skrajšati trpljenje. »Takšno ravnanje pa je neetično in je čisti krivolov. Žival je poginjala v mukah, naslednji dan so se nanjo spravili krokarji ...« je našteval Gajšek.

Pod strelom neznanega krivolovca je padel nekaj deset kilogramov težak samec lanščak (žival v drugem letu življenja). Gajšek nam je povedal, da so v njihovem lovišču imeli en tak primer lani, vendar storilca niso odkrili. Pred tremi tedni je pod strelom krivolovca nekaj kilometrov stran, pod Kobdiljem, padla tudi košuta.