Bakle proti stavbi državnega zbora

FOTO in VIDEO: Na protestu proti strožjim pogojem PCT policisti uporabili solzivec in vodni top

R.T.
15. 9. 2021, 18.49
Posodobljeno: 15. 9. 2021, 21.57
Deli članek:

Pred državnim zborom v Ljubljani so se ob 18. uri zbrali ljudje, ki so nasprotovali razširjenemu pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Zahtevali so umik obvezujočih ukrepov in omejitev.

Bobo
Vodni top je škropil v toplem jesenskem večeru.

»Ljudje, čas je! Taki kot bomo danes, za take nas bodo potomci imeli za vedno! Se vidimo ob 18ih! Gremo junaki, svoboda in moč ljudstvu!,« so na Facebooku zapisali eni od pobudnikov protesta, stranka Resni.ca. 

Na protestu so bili kritični do vlade in aktualnega sklica državnega zbora, ki da ne uživata več zaupanja ljudi, zato so jih med skandiranjem pozvali k odstopu. Še ob 20. uri je bil Trg republike povsem poln. Nekateri so skandirali "Kdor ne skače ni Sloven'c", slišati pa je bilo tudi protivladne vzklike in druge žaljivke, ki so bolj pogoste na nogometnih stadionih.

Okoli 21. ure je policija prek megafona ljudem sporočila, da je shod razpuščen in zahtevala, da se umaknejo do Prešernove na eni ali do Slovenske ceste na drugi strani. Ko je proti državnem zboru poletelo nekaj bakel, proti policistom pa menda tudi granitne kocke, so policisti uporabili solzivec in vodni top ter razgnali protestnike. 

Na ulicah v centru mesta je ostala peščica "izgrednikov", ki je provocirala policiste, proti njim metala tudi pirotehniko in granitne kocke, kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Policisti so jih držali na distanci, občasno proti njim vrgli solzivec in jih poskušali razgnati. Nekaj izgrednikov so tudi pridržali.

Zoran Stevanović iz stranke Resni.ca je pred tem ocenil, da si želi oblast le spreti narod med sabo. "Kradejo naš denar pod pretvezo, da varujejo naše zdravje. Polovica Slovenije pa se ne more več gibati, če nima pri sebi lista, ki izkazuje PCT," je strnil in dodal: "Hočemo nazaj svoje življenje, hočemo svobodo." je navedel in dodal, da zahtevajo umik obvezujočih ukrepov in omejitev.

Čeprav so organizatorji pozivali k mirnemu shodu, pa je prišlo tudi do incidenta, ko je nekdo od protestnikov vrgel steklenico proti enemu od policistov, ki je varoval shod, a ga k sreči zgrešil. Množica se je tudi približala vhodu v parlamentarno stavbo. Policija pa je še okrepila svojo prisotnost, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Bobo
Proti stavbi državnega zbora je poletelo nekaj bakel.