ZD Ljubljana

Niso pričakovali takšnega navala na cepljenje

G.G./STA
15. 9. 2021, 20.03
Posodobljeno: 15. 9. 2021, 20.03
Deli članek:

Po zaostritvi pogojev PCT se je povečalo zanimanje za cepljenje. V Ljubljani so največ posegali po cepivu Janssen, pri katerem za pogoj PCT zadostuje že en odmerek, a to cepivo slabše ščiti proti delta različici koronavirusa.

STA
Vrsta za cepljenje pred zdravstvenim domom na Metelkovi.

Vodja cepilnega centra in zdravnica Simona Repar Bornšek je povedala, da je bilo najbolj zaželeno cepivo v Ljubljani cepivo proizvajalca Janssen, pri katerem je za razliko od ostalih cepiv potreben samo en odmerek, pogoj PCT pa začne veljati takoj po prejemu prvega in edinega odmerka. V preteklem tednu so v odprtih terminih z njim cepili okoli sto oseb, v torek pa so jih samo v dveh urah cepili preko 650, je ponazorila zdravnica.

"Kar se je zgodilo včeraj, je bilo res nepričakovano. Podaljšali smo delovni čas centra, tako da pred vrati ni ostal nihče. Res je bilo treba nekaj časa počakati, vendar takega zanimanja nismo pričakovali, tudi zato ker je v Ljubljani več cepilnih mest, a jim je, kot smo izvedeli, zmanjkalo cepiva Janssen," je dejala Repar Bornškova.

To cepivo je tudi sicer težje dobiti. V ZD Ljubljana so ga dodatno naročili, a jim ga Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po njenih besedah ne more zagotoviti v želenih količinah, ker ga trenutno ni toliko v Sloveniji. Cepilni center ZD Ljubljana ima za cepljenje v četrtek sicer na razpolago še 250 odmerkov cepiva Janssen, z ostalimi cepivi ni težav.

Na cepljenje v zadnjem obdobju prihajajo tudi osebe, ki se zelo bojijo cepljenja. "Na cepilnem mestu imamo več težav s tem, da jih je zelo strah igle, cepiva, stranskih učinkov. Tudi to včasih malo upočasni cepljenje, ker se več pogovarjamo," je dejala Repar Bornškova. 

Danes dopoldne tako velikega navala ni bilo več, vrste so bile po besedah Repar Bornškove zmerne. So pa v ZD Ljubljana za soboto že predvideli dopoldanski termin cepljenja brez naročanja, najverjetneje s cepivi AstraZenece, Moderne in Pfizerja. Če bo zanimanje za cepljenje v četrtek večje, pa bodo v Ljubljani cepili tudi v nedeljo.

"Vsak dan sproti se prilagajamo. Dodatnih lokacij ne odpiramo, saj je kapaciteta cepilnega mesta na Metelkovi 10.000 oseb na teden. V preteklih tednih se tej številki nismo niti približali," je pojasnila. Če bi se pokazala potreba, imajo rezervne lokacije še na dveh mestih, a bodo najbrž težje zagotoviti kader.