Onemogočanje sodnega postopka

Na sodiščih bodo stranke izkoristile neizpolnjevanje PCT pogoja

G.G./STA
15. 9. 2021, 17.16
Posodobljeno: 15. 9. 2021, 17.22
Deli članek:

Na sodiščih opozarjajo o težavah, ki jih za normalno delovanje sodstva prinaša izpolnjevanje pogoja PCT.

Bobo
Preverjanje pogoja PCT.

Po oceni Slovenskega sodniškega društva odlok PCT nedopustno otežuje oz. celo onemogoča izvrševanje sodne oblasti, če se ga v celoti uporablja tudi na sodiščih. Poudarjajo, da ustava vsakomur zagotavlja pravico do učinkovitega sodnega varstva brez nepotrebnega odlašanja.

Zato po navedbah sodniškega društva stranke sodnih postopkov z odlokom vlade, ki je podzakonski akt izvršilne veje oblasti, ne morejo biti onemogočene v uresničevanju svojih ustavnih pravic.

Kot so spomnili v izjavi za javnost, odlok vlade določa, da morajo pogoj PCT za opravljanje dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršni koli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost. Prav tako je določeno, da morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v navedenih okoljih. Določene so tudi izjeme, med katerimi pa ni zaslediti strank in drugih udeležencev sodnih postopkov, so opozorili v sodniškem društvu. Dodali so, da izvrševanje sodne oblasti ni niti storitev niti dejavnost, kot jo navaja odlok, in udeleženci sodnih postopkov niso njeni uporabniki, zato je taka rešitev za izvajanje sodne oblasti v svojem bistvu nesprejemljiva.

Situacije, ko se skladno z odlokom osebi ne dovoli udeležba ali prisotnost pri izvajanju dejavnosti, lahko po ocenah sodniškega društva popolnoma onemogočijo izvajanje sodne oblasti, tudi v nujnih postopkih, ne le v kazenskih, ampak tudi v civilnih postopkih. Po drugi strani pa stranke v odloku tudi ne morejo imeti izgovora za neudeležbo v sodnem postopku, saj so se dolžne na vabilo sodišča kot stranka, priča, sodni izvedenec ipd. odzvati, še poudarjajo v društvu.

Po njihovi oceni je pričakovati, da bodo stranke, ki za potek postopka na sodišču niso zainteresirane, odlok izkoristile za to, da bodo z neizpolnjevanjem PCT pogoja onemogočile potek sodnega postopka in sodnik takega ravnanja ali opustitve ne bo mogel sankcionirati.

Za spremembo ureditve

Slovensko sodniško društvo se zato kljub zavedanju, da je epidemiološka situacija akutna, zavzema za takojšnjo spremembo ureditve tako, da "bo omogočeno izvrševanje sodne oblasti in zagotovljeno sodno varstvo posameznikom, z drugimi temu prilagojenimi epidemiološkimi ukrepi". Opozarjajo, da mora imeti vsak poseg v pravico do sodnega varstva ustrezno ustavnopravno oz. zakonsko podlago.

Društvo zahteva, da je v vse razprave o ukrepih, ki se tičejo dela in položaja sodnikov, aktivno vključeno. Obenem pa poziva vse udeležence sodnih postopkov, da ravnajo odgovorno pri varovanju svojega zdravja in zdravja vseh oseb, s katerimi prihajajo v stik na sodiščih.