Današnje popoldanske temperature so še visoke. V Novem mestu so izmerili kar 32,9 stopinje Celzija, na letališču Cerklje ob Krki 32,6 in v Lendavi 31,6. Najvišja septembrska temperatura sicer sega v leto 1973. 7. septembra so v Dragonji izmerili 34,6 stopinje.

Po strokovnem pogledu meteorologov Agencije za okolje (Arsa) so srednja in visoka oblačnost v kombinaciji z jugozahodnim vetrom že »uvod v izrazitejšo spremembo«. V četrtek bo sprva še precej jasno, sredi dneva pa bo ozračje postalo nestabilno. Popoldne in zvečer bodo nastale krajevne plohe in nevihte, verjetnejše bodo na zahodu in severu države.

Vpliv hladne fronte pa bo zavel v noči na petek. Padavine bodo pogostejše, nekoliko se bo ohladilo, kar pa ne pomeni, da bo hladno za ta čas septembra. Po nižinah bo čez dan okoli 20 stopinj. Ker vremenoslovci niso jasnovidci, nočejo z gotovostjo trditi, kakšen bo konec tedna, najverjetneje pa bo precej spremenljivo vreme.

Suha tla dvigujejo temperaturo

Vremenoslovci na Arsu nas učijo, da na dnevno visoko temperaturo zraka vplivajo tudi zelo suha tla. Mokra tla imajo namreč večjo toplotno kapaciteto, obenem pa izhlapevanje znižuje dnevno temperaturo. Poletje je bilo nadpovprečno vroče in razmeroma sušno, padlo je le dve tretjini običajne količine padavin, ponekod je bilo celo med najbolj sušnimi do sedaj (deli Notranjske in Dolenjske). Tudi september je bil do sedaj večinoma suh.