Rok Sojer, zdravstveni tehnik, zaposlen na oddelku za zdravljenje obolelih s covidom-19 v UKC Ljubljana, je na družbenih omrežjih izrazil svoje občutke ob pozivu omenjenega zdravstvenega zavoda, naj se jim oglasijo študenti medicine in zdravstvene nege, saj bi jih potrebovali za pomoč na covidnih in drugih oddelkih.

Ljubljanski UKC je v zaposlitveni oglas zapisal, da ob izrazitem poslabšanju epidemioloških razmer in posledično povečanem prilivu pacientov s covidom-19 v bolnišnico, potrebujejo več študentov zdravstvene nege (končan prvi letnik študija) in študentov medicine (končan prvi letnik študija) za pomoč pri zdravstveni obravnavi bolnikov na covidnih in ostalih oddelkih. Dodali so še podrobnosti o plačilu: »Urna postavka študentskega dela na 'običajnih' oddelkih je 6,34 evra na uro neto oziroma 7,50 evra na uro bruto, za delo na covidnih oddelkih pa 7,60 evra na uro neto oziroma 9 evrov na uro bruto in 30-odstotni dodatek za neposredno delo s covidnimi pacienti.« Sojer je ob tem razburjen. »Namesto medicinskim sestram in tehnikom ste plačilo zvišali študentom,« je njegova osrednja odzivna misel. 

»Srednja medicinska sestra ima po petih letih delovne dobe urno postavko okoli 4,3 evra na uro z vsemi odgovornostmi, kot so reanimacija, dajanje zdravil, vsa zdravstvena nega in ostalo, kar bi lahko našteval do jutra. Študentom, ki samostojno ne smejo delati drugega kot nego pacienta in razdeljevati obroke, saj za ostalo niso kompetentni, pa ste ponudili 6,3 evra neto na navadnih oddelkih, na covidnih oddelkih pa 9 evrov. Ste resni ali želite že tako ponižan (sploh srednji) kader medicinskih sester in tehnikov razvrednotiti s tem, da jim pokažete, da so po vaše študenti več vredni ter jih bolje cenite in plačate kot lastne medicinske sestre in tehnike?!« so ostre besede mladega zdravstvenika.

Več v današnji izdaji časnika Novice Svet24.