Predsednica zdravniške zbornice in vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je zadovoljna s poskokom v številu cepljenih proti covidu-19 v zadnjih dveh dneh. Kot je danes dejala v izjavi medijem, se sicer marsikdo verjetno cepi, da si prihrani testiranja, a vendarle bo to povečalo zdravstveno varnost.

Beovićeva je priznala, da bi bila sicer "bolj zadovoljna, če bi ljudje razumeli, zakaj se morajo cepiti". A kljub temu je glavno, da se povečuje število cepljenih.

Po njenih navedbah gre pričakovati, da bo število okuženih z novim koronavirusom še naraščalo. Zaskrbljujoče po njenih besedah je to, da lahko ob različici delta za hudo obliko covida-19 zbolijo tudi mladi. "Če bi uspeli s cepljenjem zavarovati ranljive skupine, bi preprečili tudi naraščanje števila tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. To omejuje naše življenje," je pojasnila.

Čeprav potrdilo o cepljenju velja takoj, se zaščita vzpostavi šele po 14 dneh

Ob velikem povpraševanju po enodoznem cepivu Janssen je Beovićeva opomnila, da čeravno potrdilo o cepljenju velja takoj, se zaščita vzpostavi 14 dni po cepljenju, pri vektorskih cepivih, kar je tudi Janssen, pa se vzpostavlja še nekaj časa za tem.

Spomnila je, da so vektorska cepiva proti različici delta sicer nekoliko manj učinkovita kar se tiče preprečevanja okužbe, dobro pa ščitijo pred hudim potekom bolezni.

Pri Pfizerju in Moderni potrdilo veljavno 14 dni po cepljenju

Mladostnike, starejše od 12 let, sicer lahko cepijo, a sta jim na voljo le mRNK cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna. To pomeni, da jim bo potrdilo o cepljenosti začelo veljati šele 14 dni po cepljenju, do takrat pa se bodo morali še naprej testirati, če bi želeli koristiti katero koli storitev. Kot je pojasnila Beovićeva, v strokovni skupini s tako formulacijo pogoja PCT za mladoletne niso bili najbolj zadovoljni, ker "najstniki nimajo svojega dohodka, težko pa jim odrečemo druženja po koncertih in kinodvoranah". Ali bi se to v bodoče lahko spremenilo, pa Beovićeva ne ve.

Kot je še pojasnila predsednica zdravniške zbornice, je uveljavitev pogoja PCT "nadomestilo za ukrepe, ki smo jih imeli lansko leto, ko nismo imeli ne cepljenja ne množičnega testiranja. Zato smo zapirali državo," je spomnila.

Glede razprav o uvedbi obveznega cepljenja pa je poudarila, da zdravniki tega ne zagovarjajo, a "v tako hudi situaciji, kot smo se znašli, bi bila to opcija, ki bi normalizirala življenje".

Med starejšimi od 18 let je sicer polno cepljenih 53 odstotkov, z enim odmerkom pa 59 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 50 let je polno cepljenih 66 odstotkov prebivalcev, z enim odmerkom pa 71 odstotkov prebivalcev, kažejo podatki vlade.