Slovenija

Kako bodo pogoj PCT upoštevali v zdravstvenih domovih in bolnišnicah

G.G./STA
14. 9. 2021, 21.26
Posodobljeno: 14. 9. 2021, 21.29
Deli članek:

Združenje zdravstvenih zavodov je v ponedeljek pozvalo ministrstvo za zdravje k ponovnemu razmisleku glede odloka, ki za pregled bolnikov odreja PCT-pogoj. Odlok ne bi smel omejevati dostopa do zdravstvenih storitev, je sporočil direktor združenja Marjan Pintar.

Marina Vrbnjak
Urgenca Murska Sobota, Rakičan

Po oceni združenja bi se lahko zaradi spoštovanja odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT) za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom še dodatno poslabšala dostopnost do zdravstvenih storitev, kar bi lahko vodilo v povečanje pritiska na urgentne centre in dežurne službe. Člani združenja so naklonjeni izvajanju triaže ob naročanju na pregled in ob vstopu v zdravstveni dom.

"Paradoksalno je, da se z zahtevo po pogoju PCT omejuje tudi dostopnost do cepljenja proti covidu-19, ki ga ves čas izpostavljamo kot nujni pogoj za normalno delovanje družbe in države," je sporočil Pintar.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor bodo dosledno upoštevali odlok. Ob tem so pojasnili, da pojem "nujna medicinska pomoč" ne opredeljuje le urgentnih stanj, pač pa tudi vse zdravstvene storitve, ki bi v primeru opustitve ali prestavitve na kasnejši termin lahko ogrozile ali poslabšale zdravstveno stanje bolnika. "V primeru kakršnega koli dvoma bomo dosledno ščitili zdravje bolnika," so zapisali.

V UKC Ljubljana bo pri pacientih in obiskovalcih postopek potekal kot doslej, na vseh triažnih točkah, kjer zaposleni preverijo izpolnjevanje PCT-pogoja, je v današnji izjavi, sicer namenjeni začetku cepljenja zaposlenih s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19, pojasnil koordinator cepljenja v UKC Ljubljana Peter Požun. Naknadno je za STA pojasnil, da bodo uporabniki storitev ob vhodu v vprašalniku morali navesti, če pogoj PCT izpolnjujejo, in to tudi dokazati.

V Zdravstvenem domu (ZD) Hrastnik bodo PCT-pogoj preverjali na vhodu v zdravstveni dom, je za STA povedal direktor Gregor Pajić. Pogoj bo preverjala medicinska sestra, ki je že doslej sprejemala bolnike ob vstopu v zdravstveni dom. Tudi Pajić je izrazil pomislek, da bi se zaradi pogoja PCT nekateri raje odločali za obisk ambulante za nujno medicinsko pomoč, saj odlok predvideva, da za nujna stanja pogoj PCT ne bo zahtevan.

Tudi v zdravstvenih domovih Trbovlje in Kamnik bodo izpolnjevanje pogoja PCT preverjali na vhodu v zdravstveni dom. Jih pa ob tem skrbi, da se ne bi posledično povečal obisk pacientov v ambulantah nujne medicinske pomoči.

Da so v skladu z odlokom od srede dolžni ob prihodu v bolnišnico pri bolnikih preveriti izpolnjevanje pogoja, so navedli tudi v Splošni bolnišnici Izola. Ob tem sporočajo, da bodo naročenim pacientom, ki imajo pregled v njihovi bolnišnici in ne izpolnjujejo pogoja PCT, omogočili izvedbo brezplačnega samotestiranja. Rezultat samotestiranja bo veljal samo v prostorih bolnišnice v obdobju enega tedna.

V ZD Ptuj pa pogoja PCT ne bodo preverjali. Direktorica Metka Petek Uhan je za STA poudarila, da bolnikom dostop do zdravstvenih storitev ne nameravajo omejevati. Vsak uporabnik zdravstvenih storitev bo na vhodu v ZD izpolnil vprašalnik o svojem zdravstvenem stanju. Bolnikom, za katere bodo ocenili, da so zdravi, bodo dovolili vstop v zdravstveni dom. Bolne ali take, ki bodo navedli, da so bili v rizičnem stiku, bodo pregledali v covidni ambulanti oziroma jih bodo napotili na test PCR.

Izpolnjevanje pogojev PCT bo po odloku obvezno od srede. Kot so pojasnili v UKC Maribor, bo zavod plačal testiranje za bolnike ob obisku nujne medicinske pomoči, kamor sodi urgentni center, vseh urgentnih ambulant, vključno z ambulanto na psihiatriji, za onkološke paciente, bolnike na dializi, bolnike z zdravstveno diagnozo, zaradi katere cepljenje ni dovoljeno. Predložitev testa prav tako ni potrebna za osebe, mlajše od 12 let, in oseb, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oz. odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, so še dodali.