humanitarna kriza

Slovenija za pomoč Afganistanu namenja 300.000 evrov

B.K./STA
13. 9. 2021, 18.55
Posodobljeno: 13. 9. 2021, 18.56
Deli članek:

Sredstva bodo namenjena za najnujnejše humanitarne potrebe po hrani, zdravstveni oskrbi ter za pomoč notranje razseljenim in beguncem v sosednjih državah.

STA
Zunanji minister Anže Logar.

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je na mednarodni donatorski konferenci za Afganistan napovedal, da bo Slovenija za takojšnji odziv na slabšanje humanitarnih razmer v Afganistanu namenila dodatnih 300.000 evrov pomoči.

Kot so ob tem napovedali na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve, bodo sredstva namenjena za najnujnejše humanitarne potrebe po hrani, zdravstveni oskrbi ter za pomoč notranje razseljenim in beguncem v sosednjih državah. Slovenski prispevki Afganistanu pa bodo usmerjeni preko Svetovnega programa za hrano (WFP), Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR).

Logar je prek avdiovideo povezave na konferenci tudi izrazil zaskrbljenost zaradi vse večjih humanitarnih potreb in prizadetega prebivalstva v Afganistanu. Poudaril je, da je nujno treba zagotoviti humanitarni dostop do ogroženega prebivalstva, poskrbeti za varnost humanitarnih delavcev ter da je tesno sodelovanje držav donatork in Združenih narodov ključno, da ne pride do še večje humanitarne krize, so še sporočili z MZZ.

V Afganistanu se po navedbah MZZ skoraj polovica prebivalstva že sooča z akutno prehransko negotovostjo, od tega skoraj sedem milijonov otrok, mlajših od petih let. Pričakuje se, da se bo humanitarna kriza še poglobila. Po umiku vojakov ZDA in zveze Nato iz dežele pod Hindukušem so se razmere še poslabšale, kar je privedlo do velikega števila beguncev in razseljenih oseb.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je sicer že sporočil, da so na donatorski konferenci za Afganistan zbrali skupno več kot milijardo ameriških dolarjev.