Kriza v stranki upokojencev

Predsednik Desusa stopil korak nazaj: povedali so "vse, kar jim leži na duši"

S.R./STA
13. 9. 2021, 14.03
Posodobljeno: 13. 9. 2021, 14.03
Deli članek:

Zdraham v stranki Desus ni videti konca. O vseh "stališčih" s klavzure bo v torek razpravljal izvršilni odbor, tako zaenkrat še ni jasno, ali se bo na seji sveta stranke sploh pojavil predlog, da naj se neposlušne poslance pozove k odstopu.

Bobo
Poziv k odstopu poslancev Desusa je po današnjih Jasničevih navedbah predlagal le eden od razpravljavcev.

Prvak stranke Desus Ljubo Jasnič je v petek po klavzuri stranke pojasnil, da so svetu stranke predlagali, naj Deusove neposlušne poslance Franca Juršo, Ivana Hršaka in Branka Simonoviča pozove k odstopu, pri čemer naj bi predlog vključeval njihovo zamenjavo z nadomestnimi poslanci. Jasnič je še dejal, da bo svet stranke o tem odločal v četrtek, od končnega razpleta pa da je odvisen tudi njegov položaj v stranki.

Jasnič je danes dejal, da v petek niso sprejeli sklepa s pozivom k odstopu, temveč da je bilo to zgolj eno od stališč na klavzuri. Da bi poslance upokojenske stranke pozvali k odstopu, je v soboto zanikal tudi predsednik sveta DeSUS Anton Urh.

Le stališča

Po Jasničevih besedah so na klavzuri udeleženci povedali vse, kar jim leži na duši, v razpravi je bilo izrečenih veliko misli, med drugim je en od razpravljavcev predlagal poziv k odstopu poslancev DeSUS.

Na koncu je skupina, ki je spremljala celotno delo klavzure, pripravila stališča, ki so bila izrečena, pri čemer gre po njegovih opozorilih le za zabeležko, za stališča posameznih razpravljavcev, ne pa za stališča organov stranke. Ta stališča so ob koncu klavzure tudi predstavili, nihče od prisotnih jim ni nasprotoval ali jih želel dopolniti.

Ta zabeležena stališča bo naslednji torek obravnaval izvršni odbor stranke, ki mora potem na podlagi svoje razprave pripraviti predlog za sejo sveta stranke. "Ko bo svet stranke podprl ali zavrnil predlagane sklepe, bodo potem ti sklepi sprejeti," je pojasnil Jasnič.

Stvari se "bodo očitno začele dogajati"

Na vprašanje, ali bo odstopil z mesta predsednika stranke, če izvršilni odbor stranke ne bo predlagal svetu poziva k odstopu poslancev DeSUS, je dejal: "Če bo izvršilni odbor zadržal predlog za izstop, bom hudičevo razmislil, kaj se splača delati ali ne." A glede na napoved poslanca DeSUS Simonoviča, da resno razmišlja o izstopu iz DeSUS, "se bodo očitno začele stvari dogajati".

Današnjega sestanka med poslanci DeSUS in predsednikom sveta Urhom v Ljutomeru se ne bo udeležil. Danes je govoril z vodjo poslanske skupine Francem Juršo in mu povedal, da na sestanek ne pride, da pa se je pripravljen z njim sestati, ko bo to želel.

Ne glede na vse dogajanje v stranki Jasnič napoveduje, da bo prihodnost DeSUS "lepa in svetla". Po njegovem mnenju bodo v politiki brez DeSUS težko peljali stvari naprej. "Težko bo odrezati veliko skupino ljudi od odločanja, razprav in sestajanja. Ne bi podcenjeval ne upokojencev ne skupin, ki so najbolj ranljive," je dejal.