Poslanci bodo morali izkazovati pogoj PCT

Opozicija namerava po kostanj v žerjavico

Luka Tetičkovič
12. 9. 2021, 19.56
Posodobljeno: 12. 9. 2021, 19.59
Deli članek:

Poslanci državnega zbora bodo v svoje klopi prvič sedli pod pogojem PCT. Na sejah in odborih se od njih pričakuje nošenje zaščitnih mask, vendar jih to ne ustavlja, da ne bi takoj odprli perečih tem poslov predsednika vlade in političnega vmešavanja v delo policije.

Bobo
Kot za vse ostale je pogoj PCT tudi za poslance začel veljati 2. septembra. Pogoj bodo preverjali ob vstopu v poslopje DZ.

Poslanci se bodo v ponedeljek za začetek sestali na odboru za kmetijstvo in gozdarstvo, kjer se bodo seznanili s poročilom sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. V ponedeljek sledita še seji komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter odbora za kulturo, na kateri bo opozicija razpravljala o tem, da neonacizem ni v javnem interesu.

V torek se bo DZ sestal na izredni seji, na kateri bodo razpravljali o predlogu zakona o tujcih, ki so ga dali v obravnavo dan po skrajšanem postopku. Sledi razprava o zakonu o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031, ki bo predmet druge obravnave.

V sredo pa se bodo člani odbora za zunanjo politiko sestali na temo odprave dvojnega obdavčevanja davka na dohodke in premoženja v odnosih med Slovenijo in Kraljevino Švedsko. Odborniki bodo razpravljali tudi o dopolnitvah zakonodaje glede medsebojne prave pomoči članic EU v kazenskih zadevah. Na začetku seje bodo imeli poslanci priložnost postaviti vprašanja ministru za zunanje zadeve Anžetu Logarju. Po seji tega odbora bo sledila še skupna seja z odborom za obrambo, na kateri se bodo poslanci seznanili o nameri sodelovanju v Natovi misiji v Iraku.

V sredo se bodo na odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino seznanili še s poročilom Varuha človekovih pravic RS za leto 2020.

Janša bo odgovarjal glede poslov, sklenjenih na Mavriciju

Pestrejše razprave se začenjajo v četrtek, ko bodo poslanci na komisiji za nadzor javnih financ razpravljali o potencialno koruptivnih lobističnih stikih Janeza Janše z dobavitelji opreme in drugih pripomočkov javnim zdravstvenim zavodom ter drugim proračunskim porabnikom. Na sejo sta med ostalimi vabljena poslovnež Andrej Marčič in predsednik vlade Janez Janša, oba je bilo moč videti na skupnih fotografijah iz letovišča na Mavriciju, ki jih je pred tedni objavil portal Necenzurirano.

Mandatno-volilna komisija bo medtem odločala o zahtevi okrajnega sodišča v Kranju glede dovoljenja za začetek kazenskega postopka zoper sodnika Igorja Fortuno. Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa se bo v četrtek sestal v Lukovici, kjer bodo prejeli informacijo o stanju čebelarstva v Sloveniji in na Hrvaškem. Predstavljena jim bo tudi deklaracija odbora za kmetijstvo Sabora Republike Hrvaške glede regije Alpe-Adria-Donava brez gensko spremenjenih organizmov.

Začetek preiskave političnega vmešavanja v delo policije

V petek je opozicijska LMŠ sklicala prvo sejo preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov. Na seji se bodo člani seznanili z že zbranim gradivom in se dogovorili o nadaljnjem delu.