Skrunitev spomenikov NOB

FOTO: »Kot bi nekdo mrtve poskušal še enkrat ubiti«

M.R.
12. 9. 2021, 18.24
Deli članek:

Po Sloveniji je posejanih več kot 6500 spomenikov in obeležij NOB, ki pa so pogosto tarče mazaških akcij in vandalizma. Kot pravi generalni sekretar ZZB NOB Slovenije Aljaž Verhovnik, policija do zdaj ni odkrila še niti enega storilca.

SD
Spomenik talcem v Rožni dolini. Lani poleti so neznanci na več mestih po Ljubljani s sprejem onečedili šest spomenikov NOB.

Svet24
Ta teden je bil oskrunjen spomenik 24 talcem na ljubljanskih Poljanah. Vandali so izruvali plošče in vazo.

V sredo je neznani storilec na ljubljanskih Poljanah poškodoval spomenik 24 talcem, razbil spominsko ploščo in vazo. V Zvezi borcev za vrednote NOB Ljubljana poudarjajo, da gre za vandalizem brez primere, saj bi tako masivno kamnito vazo težko podrl celo orkan.

»To so lahko storile le roke nekoga ali več njih, ki so se nad spomenikom znesli z enim samim namenom: sovraštvom nad vsemi, ki so nam priborili svobodo izpod jarma fašizma in nacizma in vseh, ki so okupatorju zvesto služili,« so med drugim zapisali v sporočilu javnosti. Oglasili so se tudi v stranki Levica, kjer so poudarili: »Skrunitev spomenikov, ki obeležujejo narodnoosvobodilni boj, je del širših poskusov izkrivljanja zgodovinskih resnic ter enačenja slovenskega odporniškega in revolucionarnega gibanja s tistimi, proti katerim se je to gibanje borilo: nacisti in fašisti. Takšne poskuse že več kot leto dni izvaja tudi vlada Janeza Janše – zato nas dejstvo, da se žaljive izjave o slovenski zgodovini prenašajo tudi v groba dejanja vandalizma, pravzaprav ne sme čuditi.«

Rdeče zvezde so prebarvali v rumeno

Julija so se neki mazači lotili spominskega kompleksa na Pugledu na robu Ljubljane. Rdeča zvezda, simbol upora, na osrednjem spomeniku, je bila prebarvana v rumeno, izpuljen je bil podstavek s smerokazi do drugih obeležij in zvite puščice na smerokazih. Aprila so vandali oskrunili spomenik na Pasji ravni nad Koširjevo domačijo v Polhograjskem hribovju, ki je posvečen borcem Cankarjevega bataljona in dogodkom, ki so povezani z legendarno Dražgoško bitko. Huligani pa so bili, tako se vsaj zdi, privrženci SDS, saj so na kraju zločina pustili apel k članstvu v stranko. »Uničevanje spomenikov je tako zavržno dejanje, kot bi nekdo mrtve poskušal še enkrat ubiti,« je takrat poudaril predsednik ZZV NOB Slovenije Marijan Križman. Februarja so člani Mladinske organizacije ZZB na pohodu ugotovili, da so neznanci na Osankarici poškodovali rdeče zvezde, narisane na drevesih kot markacije, ki vodijo do spominskih obeležij. Tam je sicer svoj krvavi poslednji boj bil Pohorski bataljon. Pa to so le nekateri odmevnejši letošnji primeri.

ZZB NOB Slovenije
Aprila so vandali oskrunili spomenik na Pasji ravni v Polhograjskem hribovju in pustili poziv ...

Svinjska glava na mestu ukradenega Kidriča

Februarja 2017 je v javnosti precej odmevala mazaška akcija nad breznom v Jelenovem žlebu, ko so vandali razbili obe plošči na spomeniku NOB in odstranili rdečo zvezdo. Obeležje je sicer na seznamu spomenikov kulturne dediščine Slovenije in je državnega pomena. Aprila 2017 so neznani storilci na aleji spomenikov partizanskim poveljnikom pod Bazo 20 v Kočevskem rogu, ki je bila od aprila 1943 do decembra 1944 skrivno bivališče političnega vodstva slovenskega NOB, uničili spominsko ploščo Ivana Mačka - Matije in nanjo napisali »slo.HIMMLER«. Mačku pod Bazo 20 delajo »družbo« še Dušan Kveder - Tomaž, Franc Rozman - Stane in Franc Leskovšek - Luka. Leta 2015 so vse štiri takratne bronaste kipe poveljnikov ukradli in jih najverjetneje prodali oziroma pretopili. V začetku leta 2018 pa so neznanci v središču Kidričevega, na podstavek, na katerem je bil do tatvine leta 2010 postavljen doprsni kip nekdanjega politika, postavili svinjsko glavo. Julija lani so neznanci na več mestih po Ljubljani z oranžnim sprejem onečedili šest spomenikov NOB.

ZB NOB Škofja Loka
Poškodovan spomenik padlim partizanskim borcem na Pasji ravni.

Pogoste tarče ena in ista obeležja

Po Sloveniji je sicer postavljenih več kot 6500 spomenikov NOB. In kako se jih vzdržuje, kdo skrbi za njih? »Spomeniki se vzdržujejo na državni in lokalni ravni. ZZB NOB prejme sredstva za vzdrževanje na letni ravni skozi javni razpis za delovanje NVO z javnim interesom na področju vojnih veteranov. Ta sredstva naša terenska združenja uporabljajo za manjša letna vzdrževanja spomenikov in okolic. Za večje posege pa je nujno sodelovanje lokalne skupnosti ali države,« je pojasnil generalni sekretar ZZB NOB Slovenije Aljaž Verhovnik. Kot pravi, se vandalski napadi na spomenike pogosto dogajajo na istih lokacijah. »Težko je oceniti, kaj je točen razlog, saj slovenska policija do zdaj ni odkrila še niti enega storilca, ki je oskrunil spomenik ali obeležje NOB,« je še poudaril.

ZZB NOB Slovenije
Julija so se neki mazači lotili spominskega kompleksa na Pugledu na robu Ljubljane in rdečo zvezdo prebarvali v Rumeno.

Na Generalno policijsko upravo (GPU) smo poslali vprašanje, koliko kazenskih ovadb je policija podala zoper znanega ali neznanega storilca zaradi uničevanja spomenikov NOB v zadnjih petih letih, pa so odgovorili, da podatkov na ta način ne vodijo.

PtujLeaks/Facebook
Kadaver na spomeniku.

Dolenjski list
Oskrunitev spomenika NOB v Jelenovem žlebu.