Še sledite?

Po enem tednu spet sprememba za prebolevnike

G.G.
11. 9. 2021, 18.41
Posodobljeno: 11. 9. 2021, 18.55
Deli članek:

Kakšna dejstva so lahko botrovala k nenadni spremembi pogoja PCT za prebolevnike?

Bobo
Fotografija je simbolična

Do začetka tega tedna je veljalo, da potrdilo za izpolnjevanje pogoja PCT za prebolevnike velja šest mesecev. S ponedeljkom je stopila v igro sprememba. V odloku je pisalo, da je pogoj prebolelosti izpolnjen, če osebe razpolagajo z dokazilom "o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 240 dni", kar pomeni, da potrdilo o prebolelosti velja osem mesecev.

Ta sprememba je bila kratkega daha. Danes je vlada odločila, da rezultat pozitivnega testa ne sme biti starejši od 180 dni. 

Skratka, v enem tednu si je vlada premislila. Z osmih mesecev so veljavnost pogoja PCT za prebolevnike znižali nazaj na šest mesecev. 

V tem tednu pa se zagotovo niso spremenile ugotovitve znanstvenikov. Kot smo že poročali, imunolog z Washingtonske univerze v Saint Louisu Eli Ellebedy je s kolegi v eni od študij že opozoril, da prebolevniki hranijo imunske celice, ki prepoznajo novi koronavirus v kostnem mozgu najmanj osem mesecev po okužbi. Druge študije pa ocenjujejo, da bi se lahko spominski limfociti B krepili celo leto dni po okužbi. Glede na te ugotovitve strokovnjaki ocenjujejo, da bi imunost trajala leta ali celo dosmrtno pri osebah, ki so prebolele covid-19 in bile kasneje cepljene.

Konec avgusta so bili objavljeni tudi izsledki izraelske raziskave, iz katere je razvidno, da so tisti, ki so preboleli novi koronavirus pred delta različico, celo bolj zaščiteni kot cepljeni. Prof. dr. Alojz Ihan se je na izsledke raziskave odzval za N1 in pojasnil, da "cepljenje ustvari višjo raven protiteles kot prebolela okužba. Je pa res, da se ob okužbi vzpostavi širša T-celična zaščita proti več delom virusa, ne samo proti proteinu bodice S. In sčasoma, ko začne raven protiteles po cepljenju upadati, se lahko zaščita pred težjim zbolevanjem po preboleli okužbi izkaže za boljšo".