Odstopil

Predsednik medžimurske županije priznal jemanje podkupnine

G.G./STA
11. 9. 2021, 12.45
Posodobljeno: 11. 9. 2021, 12.52
Deli članek:

Predsednik medžimurske županije Matija Posavec, ki so ga hrvaške oblasti v petek aretirale zaradi suma korupcije, je vse očitke priznal in odstopil s položaja.

STA
Matija Posavec

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je danes potrdil, da so 41-letnega Posavca zaslišali v petek zvečer in ga izpustili na prostost, potem ko je priznal vse, česar ga bremenijo. Podal pa je tudi odstop s položaja predsednika medžimurske županije.

41-letni Posavec je osumljen, da je od predsednika upravnega odbora medžimurske uprave za ceste Josipa Kobala prejel 10.000 kun (1335 evrov) podkupnine, da bi mu omogočil še en mandat v upravi. Po zaslišanju je Uskok na prostost izpustil tudi Kobala.

Posavec je maja letos na hrvaških lokalnih volitvah s svojo kandidatno listo osvojil skoraj dvotretjinsko podporo volivcev in prepričljivo zmagal na volitvah za predsednika medžimurske županije. Gre za njegov tretji zaporednih mandat na čelu najbolj severne hrvaške županije, ki meji na Slovenijo.

Grožnje s smrtjo si je izmislil

Hrvaški urad za boj proti korupciji je danes v ločenem primeru zaslišal tudi saborskega poslanca SDP Stjepana Kovača, ki ga sumijo lažnih navedb. Nekdanjega župana Čakovca so aretirali v petek zvečer, potem ko mu je pristojni saborski odbor odvzel poslansko imuniteto. Tudi on se bo lahko pred očitki branil s prostosti.

Kovač je pred majskimi lokalnimi volitvami trdil, da mu grozijo s smrtjo. Potem ko policija po njegovi oceni ni ukrepala v zadostni meri, da bi našla storilca, naj bi ponaredil sporočila sms z grožnjami s smrtjo.

Na Uskoku so navedli, da so v teh dveh ločenih primerih skupaj uvedli preiskavo proti šestim ljudem, za dva od njih so zahtevali preiskovalni pripor.