Pahor: “Stisko bomo zaključili s cepljenjem”

Minister Poklukar: "Protokol PCT naj vse bolj zamenja protokol PC oziroma C"

B.K./G.G.
10. 9. 2021, 12.52
Posodobljeno: 10. 9. 2021, 13.17
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor se je danes sestal z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in predstavniki strokovne skupine.

Bobo
Tudi gostinci so na pogoj PCT dolžni opozarjati.

STA
Predsednik republike Borut Pahor.

"Cepljenje se bo izkazalo za odločilni faktor pri zaključevanju stiske, v kateri smo se znašli zaradi virusa," je po sestanku dejal Borut Pahor. Strokovnjaki so zaskrbljeni zaradi nizke precepljenosti v skupini nad 50 let, zato je predsednik republike javno prosil vse, ki spadajo v to skupino in se še niso cepili, da o tem razmislijo. “Ste posebej ogrožena skupina,” je opozoril.

Ob tem se je dotaknil tudi stiske, ki jo v tem času čutijo otroci. “S tem, ko se cepite, ne zavarujete samo sebe, ampak tudi otroke in vnuke,” je dejal Pahor. “Vsi smo srečni, da so šole odprte. Če bodo otroci izpostavljeni okužbam, pa razredi ne bodo hodili v šolo,” je opozoril. Če si želimo odprtih šol in rednega pouka, je potrebno pospešiti cepljenje, predvsem med najranljivešjimi. “Dajmo se cepiti vsi, ki smo stari nad 50 let in poskrbimo, da se cepijo tudi ostali, da bodo naši otroci zdravi, varni in da bodo obiskovali šolski pouk,” je še o cepljenju dejal Pahor.

Kljub temu so podatki iz zadnjih dni vzpodbudni. “Ljudje so bolj pozorni na argumente, zahvaljujoč tudi medijem,” je povedal. “Delamo nekaj zase in za druge, za vse skupaj.”

Ob tem je predsednik pozval k strpnosti. “Gre za to, da skušamo tiste, ki imajo dvome prepričati v koristnost. Za to je potrebna potrpežljivost,” je pojasnil. “Skupaj bomo premagali stisko, v kateri smo se znašli zaradi te nove bolezni.”

Solidarnost s tistimi, ki se ne morejo cepiti

Bobo
Janez Poklukar

Dobre podatke o cepljenju v zadnjem tednu je izpostavil tudi minister Pokluklar. "V teh dneh opažamo porast števila cepljenih. V tem tednu se je cepilo približno 24.000 oseb," je izpostavil minister in se ob tem zahvalil državljanom. Toda, kot je dodal, zdravstvo zmore cepiti tudi 200.000 na teden in več. "Smo pripravljeni in čakamo vsakogar".

Poklukar zlasti vse starejše nad 50 let prosi, naj nemudoma pristopijo k cepljenju, saj starejši pogosteje zbolevajo za težjo obliko koronavirusa.

"Epidemija ni problem zdravstva. Epidemija je skupen problem. Ne sme nas ločevati, ampak povezovati. To je pot do zmage. Solidarnost, ki jo poznamo v slovenski družbi, je pomembna za dosego ciljne precepljenosti. Biti solidaren pomeni, da se cepimo za tistega, ki se ne more. Za otroke in za tiste, ki se ne morejo iz zdravstvenih razlogov," še razmišlja prvi mož zdravstvenega resorja, ki je zaključil, da naj "protokol PCT vse bolj zamenja protokol PC oziroma C."

Beović: Celjenje ne sme postati dodaten razlog za razlike v družbi

STA
Bojana Beovič

Da lahko delujočo družbo vzdržujemo samo s cepljenjem je poudarila tudi vodja strokovne skupine za cepljenje infektologinja Bojana Beović. “Velik del družbe predstavljajo šole, otroci in mladostniki. Treba je prevzeti odgovornost in s cepljenjem zagotoviti, da so šole odprte,” je poudarila.

Za vzdrževanje odprtih šol Beovićeva priporoča tudi samotestiranje otrok. Tudi na ta način lahko zmanjšamo število okužb in s tem zmanjšamo nevarnost. “Če bomo imeli veliko okužb, kot recimo v Združenih državah Amerike, potem se lahko zgodi, da se bo število otrok, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje ali bodo celo življensko ogroženi, večje.”

Beovićeva je ob tem razložila, da statistični podtaki kažejo, da se manj cepijo ljudje, ki so manj izobraženi in deprivilegirani. “Zaradi slabše izobrazbe so žrtve proticepislkih kampanj in teorij zarot, ki krožijo okoli,” je poudarila in dodala, da “cepljenje ne sme postati dodaten razlog za razlike v družbi.”

Sicer pa smo Slovenci že nasploh skeptični do cepljenja. “Precepljenost proti gripi pri ljudeh, starejših od 65 let je pri nas nekajkrat manjša kot v zahodnoevropskih državah. Tudi cepljenje otrok z obveznimi cepivi, v določenih delih Slovenije ne dosega ravni, ki jo dosegajo druge evropske države, brez obveznega cepljenega.” Če vzamemo v zakup to, je dejstvo, da je v Sloveniji proti covidu precepljena polovica prebivalstva, v bistvu uspeh, je ocenila infektologinja.