Le štiri faze

Pretresanje se nadaljuje, vlada semaforju še ni prižgala zelene luči

S.R.
9. 9. 2021, 20.14
Posodobljeno: 10. 9. 2021, 09.04
Deli članek:

Vlada je v četrtek pretresala težko pričakovan semafor ukrepov za zamejevanje epidemije sars-cov-2, a ga še ni dokončno pretresla, končno odločitev pa je prestavila na naslednje dni.

Bobo
Še vedno ni znano, kako bo videti nov slovenski semafor.

Kot smo v zadnjem času že poročali, je svetovalna skupina za covid-19, ki jo vodi infektologinja Mateja Logar, vladi predlagala nov semafor ukrepov, ki bi vključeval šest faz in bi kot merilo za zategovanje pasu upošteval zlasti stanje v slovenskih bolnišnicah.

Še pred dokončno odločitvijo vlade, ki je epidemiološko stanje proučevala v četrtek in razpravljala tudi o predlagani strategiji, so v predlogu šest faz skrčili na štiri, saj bi bile sicer spremembe preveč pogoste. Kot je za TV Slovenija pojasnila Logarjeva, bi bilo treba ob trenutnih razmerah v primeru šestih faz ukrepe spreminjati tudi dvakrat tedensko, »kar je pravzaprav povsem logistično neizvedljivo.« Kdaj bo vlada sprejela končno odločitev, sicer še ni znano, a naj bi se to zgodilo v naslednjih dneh.

Umik samotestiranja

V svetovalni skupini so sicer predlagali še umik samotestiranja zaposlenih, v kolikor nad tem testiranjem, ki se ga izvaja na domu, ni nobenega nadzora. Logarjeva je pojasnila, da je samotestiranje v tej fazi dopustno za dijake in učence osnovnih šol, medtem ko v primeru vseh zaposlenih menijo, da samotestiranje v domačem okolju ni primerno.

Kar zadeva odloke, je na mizi tudi sprememba odloka o omejitvi zbiranja, kar je potrdil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. V skladu s to spremembo bi se zbiranje v primeru zasebnih druženj s 50 omejilo na 25 oseb. Za javne prireditve, na katerih bo več ljudi, pa naj bi še vedno veljal pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Zaostrovanje v državni upravi

O razmerah je danes spregovoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je po poročanju STA dejal, da ponovnega zaprtja države zaradi epidemije ne bo, saj imamo po eni strani dovolj cepiva, po drugi pa ni moč pričakovati, da bo država v finančni pomoči gospodarstvu tako darežljiva kot v prejšnjih epidemičnih valovih. "To se ne bo več zgodilo, ker imamo možnost, da z ukrepi na zdravstvenem področju to pandemijo zajezimo," je dodal. Je pa Počivalšek zato napovedal, da bodo naredili nekaj korakov naprej, ki bi jih morali že prej. "Mislim na trd odnos do vprašanja preboleli - cepljeni," je dodal.

Kot je navedel, bodo najprej v državni upravi pokazali, da je to možno, saj jim obstoječa zakonodaja na zdravstvenem področju in področju varstva pri delu "omogoča, da od nas, ki smo v stiku z ljudmi, zahtevamo, da to naredimo na dva načina: ali smo preboleli ali pa cepljeni. Ne govorim več o testiranju