poseg v pravice pacientov

Ministrstvo storilo napako? PCT pogoj za obisk zdravnika ne velja

A.S.
8. 9. 2021, 12.59
Posodobljeno: 8. 9. 2021, 13.13
Deli članek:

Na ministrstvu naj bi odlok takoj po objavi začeli spreminjati.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Vlada je 4. septembra objavila Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Slednji pa je začel veljati v ponedeljek 6. septembra. PCT pogoj se je s tem razširil na številne dejavnosti, izkazovati pa ga mora tudi uporabnik. Sodeč po odloku, je tudi za obisk pri zdravniku je od tega tedna pogojeno z izkazovanjem PCT.

Kot poroča portal Necenzurirano.si, odlok, ki ga je spisalo ministrstvo za zdravje, s tem hudo posega v pravice pacientov, zagotovljene z zakonom. Ljudi bi lahko tudi odvrnil od obiska zdravnika, sploh ob dejstvu, da morajo za hitri test plačati 12 evrov. Zakon o pacientovih pravicah predvideva tudi, da je potrebno kriti stroške zdravstvenih storitev pacientom, ki jih zaradi slabega socialnega položaja ne morejo plačati. 

Več članov strokovne skupine za covid-19 je po poročanju omenjenega portala že opozorilo, da bi morali odlok v več delih spremeniti. Predvsem v delu, ki pogoj PCT predpisuje za obisk pri zdravniku, saj je v zdravstvenih ustanovah že od začetka epidemije vzpostavljena triaža. To pomeni, da mora pacient ob obisku izpolniti vprašalnik o preverjanju zdravstvenega stanja v zadnjih 14 dneh, med drugim pa mu izmerijo tudi temperaturo. 

Po informacijah portala Necenzurirano.si naj bi se na ministrstvu takoj po objavi lotili spreminjanja odloka. Da je bil slednji "slabo formuliran" je za spletno stran 24ur dejal tudi direktor Zdravstvenega doma Kamnik Sašo Rebolj. Pojasnil je, da v odloku res piše, da od ponedeljka velja pogoj PCT tudi za vstop v zdravstvene ustanove, a hkrati spomnil na tretjo točko, v kateri je navedeno, da omejitve "ne veljajo v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja". Če pacient obišče zdravnika, pomeni, da je poiskal medicinsko pomoč.  Da je temu res tako je že v torek po besedah Rebolja potrdil državni sekretar na ministrstvu za zdravje.