takšen je pač zakon

Regres je mladi družini zvišal plačilo vrtca!

G.G.
8. 9. 2021, 10.28
Posodobljeno: 8. 9. 2021, 10.32
Deli članek:

Večina regresov za letni dopust ni obdavčenih, so pa obdavčljivi in se kot takšni upoštevajo pri izračunu otroškega dodatka in drugih pravic iz javnih sredstev.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Nepoučena bralka ali bralec se bosta vprašala, kako je to mogoče. Regres za letni dopust je vendar posebno plačilo, ki ga prejme delavec za namen izrabe letnega dopusta. Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev namreč določa, da se kot dohodek upoštevajo obdavčljivi dohodki, ki niso oproščeni plačila dohodnine. Regres, ki ne preseže 100 odstotkov povprečne mesečne plače v Sloveniji, se ne šteje v osnovo za odmero dohodnine in je tudi oproščen prispevkov. Velika večina regresov je torej oproščena plačila dohodnine.

Na nas se je obrnila bralka, ki jo moti, da Center za socialno delo šteje regres med prihodke, ki se upoštevajo pri izračunu otroških dodatkov in plačilu vrtca, čeprav je oproščen plačila dohodnine. Z možem, ki prav tako prejme »normalen« regres, imata enega otroka, ki obiskuje vrtec. Njun regres pa povzroči, da »tako pri otroških dodatkih kot pri plačilu vrtca« padejo v višji dohodkovni razred. Natančno za 30 evrov presežejo mejo, zaradi česar se letno plačilo vrtca po njihovih izračunih poveča za 797,16 evra. Minimalni znesek regresa za leto 2021 je bil približno 736 evrov, kot znaša minimalna plača. Poleg tega izgubijo tudi del otroških dodatkov, saj so ti zaradi prehoda v višji dohodkovni razred nižji. Zato nekoliko resignirano ugotavljata, da »bi bilo pravzaprav bolje, če eden od naju regresa niti ne bi dobil«.

Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve smo zaradi podobnih »nevšečnosti« vprašali, ali razmišljajo o kakšnih spremembah, morebiti v smeri, da se v izračun otroških dodatkov in vrtca vključuje le, kar je bilo upoštevano pri odmeri dohodnine. Zaenkrat ne.

»Ureditev upoštevanja dohodkov pri pravicah iz javnih sredstev temelji na načelu, da je treba upoštevati vse dohodke in prejemke, razen tistih, ki so dodeljeni za poseben namen ali namenjeni kritju posebnih potreb. Ureditev ugotavljanja dohodkov v Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) je enotna za vse pravice,« so ostali formalno neomajni na ministrstvu. Za zakoličenje trenutnega stanja so dodali: »V 12. členu ZUPJS je določeno, da se kot dohodek, ki se upošteva, štejejo obdavčljivi (ne pa nujno obdavčeni, op.a., kot na primer pri regresu) dohodki po zakonu, ki ureja dohodnino, ki niso oproščeni plačila dohodnine, kamor sodi tudi regres za letni dopust.«